AktuelnoOlovoOpćenito

Stanje na dan 14.04.2020.godine u 8.00 sati

Prema jutrošnjem izvještaju koji je štabu CZ Olovo dostavljen iz našeg Doma zdravlja i dalje je evidentno da nemamo registrovanih slučajeva zaraze koronavirusom.

  • Broj osoba u izolaciji je 70. U odnosu na jučer ta mjera je prestala za 20 lica.
  • Novih je 5 lica upućeno u izolaciju od čega 1 dolazak.
  • Među osobama koje su u izolaciji je i jedan medicinski radnik koji je prijavio da mu je član porodice u toku vikenda razvio određene simptome respiratorne infekcije, a nakon što je imao više poslovnih kontakata u proteklom periodu unutar BiH.
  • U cilju zaštite osoblja naše ustanove i pacijenata kompletnu porodicu smo stavili u izolaciju i pratimo stanje- stoji u jutrošnjem izvještaju iz Doma zdravlja.
  • Niko od osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom u protekla 24 sata nije prijavio nikakve tegobe koje se mogu dovesti u vezu sa COVID-19, niti je bilo zahtjeva za psihološkom podrškom. Iz Doma zdravlja Olovo i dalje apeluju na stanovništvo da se krajnje ozbiljno i disciplinovano pridržavaju mjera, naredbi i preporuka vezanih za suzbijanje pandemije! Držanje distance mjera je koje se, kao što vidite, u svojoj jutrošnjoj šetnji, pridržava i ovaj par olovskih golubova.

U jutrošnjem izvještaju iz naše PS Olovo štabu naše CZ stoji:

  • U protekla 24 sata pod mjerama nadzora bilo 85 lica. Od navedenog broja 5 ih nije zatečeno na adresi stanovanja – vozači!
  • Nisu zabilježeni slučajevi nepoštivanja mjera samoizolacije!
  • Zbog nepoštivanja Odluke o zabrani kretanja osobama starijim od 65 godina jednom licu izdat prekršajni nalog.
  • U toku je obezbjeđenje lica mjesta požara u mjestu Zagrađe, u kojem je požar zahvatio borovu šumu državno vlasništvo! Nakon gašenja požara izvršit će se uviđaj, te će protiv osobe koja je izazvala požar biti poduzete zakonom propisane mjere!

U našoj redovnoj jutarnjoj komunikaciji sa štabom CZ Olovo koji rukovodi kompletnom situacijom vezanom za aktuelno stanje saznajemo da se i dalje ne poštuju preporučene mjere i zabrane paljenja trave i niskog rastinja pri proljetnim radovima. Tako su naše vatrogasne ekipe od ranih jutarnjih sati bile angažovane na gašenju požara na Zagrađu, gdje je gorjela visoka šuma i gdje su u jednom momentu bile u opasnosti i kuće. Ovaj je požar našoj PS Olovo prijavljen jutros u 5:40 sati, nakon čega je obavještena CZ i vatrogasna služba čiji su pripadnici odmah izašli na teren. Požar je zahvaljujući pravovremenoj informaciji i intervenciji ugašen. Uz najavljene policijske mjere i mi još jednom apelujemo na sve vas poštovani slušaoci da ne dozvolite da ovu vanrednu situaciju dodatno komplukujemo i ugrožavamo svojim nesavjesnim ponašanjem. Ne palite vatru na otvorenom! Ne ugrožavajte imovinu pa i živote ljudi!

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button