AktuelnoEkologijaOlovoOpćenitoZdravlje

U povodu Dana planete zemlje 22.aprila dječak Danin Karić poslao poruku -Spasimo i volimo našu planetu!

Od kako smo sa početkom pandemije COVID -19 naše nastavnike,učenike i roditelje pozvali da nam šalju i objavljuju svoje radove na radijskoj grupi “Olovo sve na jednom mjestu”počeli su pristizati zanimljivi i kreativni radovi.Jedan od njih je stigao i od Danina Karića u povodu obilježavanja Dana planete zemlje koji se obilježava danas 22.aprila.Danin je na ovoj maloj tabli nacrtao, kao što možemo vidjeti, planetu koja plače sa maskom te ispisao poruke upućene svima nama, koje trebamo slijediti;

-Spasimo planetu

-Reiciklirajmo

-Sadimo drveće

-Koristimo obje strane papira

-Pokupimo smeće

-Gasimo svjetlo

-Čuvajmo vodu

-Volimo našu planetu

Ovom prilikom se zahvaljujemo Daninu koji ima 8,5 godina, učeniku III a razreda OŠ “Olovo” i njegovoj mami Nairi Karić koja kaže da je on pripremajući rad odbrojavao dane do Dana planete jer baš vodi računa o prirodi. Hvala mami Nairi koja nam je poslala njegov rad , pozivamo i ostale učenike,nastavnike i roditelje da budu kreativni i šalju nam svoje radove.

Danas se širom svijeta obilježava Dan planete Zemlje.

Međunarodni Dan planeta Zemlje, obilježava se u više od 150 zemalja s ciljem, da svjetska populacija postane svjesna svoje odgovornosti prema planetu na kojem živi.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine, Generalna skupština Ujedi­njenih naroda je 22. april proglasila “Međunarodnim danom majke Zemlje”. Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD-u, a širom svijeta se obilježava od 1992. godine.

Ovim danom se želi pomoći čovjeku, da ponovo uspostavi kontakt sa prirodom, da se probudi svijest, odgovornost, osjećaj prema svim bićima.

Ukoliko ljudi ne budu obraćali više pažnje na očuvanje okoline, po tvrdnji naučnika, planeta Zemlja će ubrzo postati nepristupačna za život. Najveći ekološki problemi kao što su globalno zagrijavanje, otvaranje ozonskih omotača i sve veće zagađenje atmosfere, te efekat staklenika, upozorava na povećanje globalne prosječne temperature planete Zemlje, što utječe na podizanje nivoa mora, topljenje ledenjaka i potapanje dijela kopna.

Otpad i postupanje s otpadom prepoznati su kao jedan od ključnih problema današnjeg društva. Na razne načine se može pridonijeti rješavanju problema otpada i očuvanju prirodnih resursa. Odgovornim postupanjem s otpadom po principima “smanji, ponovo koristi i recikliraj”, značajno se može smanjiti količina otpada za odlaganje, čuvajući na taj način okoliš.

Svakako da samo jedan dan nije dovoljan za dobrobit planete Zemlje. Svakodnevno se plasiraju informacije o ugroženosti naše planete, te koliko je loše tretirana od strane svojih stanovnika.

Čovjek je zagadio vodu, zrak, tlo.

Kako uvijek postoji način, da se riješi problem, tako bi se i prilagođavanjem postojećih industrijskih postrojenja evropskim standardima i korištenjem novih tehnologija, manje zagađivao zrak koji udišemo. Također, smanjenjem potrošnje energije i korištenjem obnovljivih izvora energije uticalo bi se na smanjenje ispuštanja štetnih gasova u vazduh, te smanjenje potrošnje fosilnih goriva.

Svaki pojedinac može napraviti pozitivnu promjenu, tako što će smanjiti potrošnju energije u domaćinstvu, odvajati i propisno odlagati otpad, ne bacati smeće u rijeke. Ukoliko zaista želimo očuvati planetu Zemlju, znanje samo po sebi nije dovoljno, već je neophodna njegova primjena.

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button