AktuelnoOlovo

Dobro i stabilno stanje u Olovu – Izvještaj za 30.04.2020.u 8h

I u poslednji aprilski dan Olovo ulazi bez regostrovanih slučajeva zaraze korona virusom. Prema jutrošnjem izvještaju iz Doma zdravlja Olovo stanje na dan 30.04.2020.u 8h izgleda ovako:

  • Broj osoba u izolaciji je 49. U odnosu na jučerašnji dan ta mjera je prestala za 4 lica.
  • Nova 3 lica su ušla u izolaciju. Radi se o dva dolaska i jednom kontaktu.
  • Niko od lica koja su pod mjerom zdravstvenog nadzora nije prijavio tegobe koje se mogu dovesti u vezu sa COVID-19.
  • Rezultat jučerašnjeg testiranja jednog pacijenta na COVID-19 negativan!
  • Nije bilo zahtjeva za psiholoskim potporom. Svi zdravstveni radnici su dobro.
  • Iz D.Z Olovo i dalje aplejuju na sve nas da sve svoje aktivnosti, kao i do sada, nastavimo obavljati odgovorno,profesionalno i disciplinovano, uz poštivanje svih naredbi i preporuka za suzbijanje pandemije!

Prema jutrošnjem izvještaju iz naše PS Olovo u protekla 24 sata pod mjerama nadzora bilo 50 lica.

  • Od navedenog broja 7 ih nije zatečeno na adresi stanovanja – vozači i 1 lice na području druge općine.
  • Nisu zabilježeni slučajevi nepoštivanja samoizolacije i drugih naredbi. Zaprimljen je određeni broj zahtjeva građana za intervenciju policije po raznim osnovama!
  • Drugih novosti nije bilo!

Štab CZ Olovo koji rukovodi svim aktivnostima vezanim za pandemiju korona virusa na našem području jutros nam je proslijedio nekoliko novih naredbi Federalnog štaba donesenih jučer.

Jedna od tih naredbi odnosi se na sve zdravstvene ustanove osim stomatoloških ordinacija da organizuju obavljanje svih djelatnosti za koje su registrovani, a u skladu sa epidemiološkom situacijom. Ova se naredba odnosi i na nositelje privatne prakse. U tački 2 ove naredbe pacijentima odnosno korisnicima usluga nalaže se pridržavanje svih propisanih higijenskih i epidemioloških mjera kao što su nošenje maske i čuvanje distance.

Naredba koja je najavljena u kontekstu predstojećih praznika također je donesena jučer. Ovom se naredbom zabranjuje okupljanje na području Federacije BiH više od 5 osoba na jednom mjestu. Istom naredbom zabranjuje se kretanje na području Federacije BiH u vremenu od 22:00 do 05:00 sati, a odnosi se na dane 1, 2 i 3 maja.

Slijedeća naredba koju nam je od Federalnog štaba proslijedio naš štab CZ dopunjava zapravo raniju naredbu o kretanju lica starijih od 65 i mlađih od 18 godina. Tačkom tri nove naredbe dozvoljava ovim kategorijama naših građana svakodnevno kretanje u vozilima. U istoj naredbi u tački 10 promjenjen je datum 30.april i zamjenjen sa datumom 15.maj

I u poslednjoj naedbi koja nam je proslijeđena naređuje se obustava rada svih djelatnosti u shopping -tržnim centrima na području Federacije, izuzimajući trgovinu prehrambenim i higijenskim proizvodima, apoteke i veledrogerije. Istom se naredbom dozvoljava rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti i malih obrta izvan tržnih centara. Sve ove naredbe možete pogledati i detaljnije pročitati na našoj stranici i našem fb profilu.

Bio je ovo olovski panedmijski bilten za poslednji aprilski dan. Ostanite uz program našeg radija.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button