AktuelnoOlovo

OD DANAS DŽAMIJE OTVORENE ZA DNEVNE NAMAZE

Shodno instrukciji donesenoj na sjednici Rijaseta IZ u BiH od danas (06.05.2020.g.) vjernicima su otvorene džamije za obavljanje dnevnih namaza (džuma, podne i ikindija) uz poštivanje važećih preporuka i propisa nadležnih organa i ranijih instrukcija Rijaseta o poštivanju mjera zaštite tokom boravka u džamijama. Ova će se instrukcija provoditi uz sve mjere dezinfekcije, distance, čuvanja ličnog i zdravlja drugih osoba sa kojima se dijeli prostor.

 U prilogu ove instrukcije dato je vizualno uputstvo šta je obavezno primijeniti prilikom dolaska u džamiju, od upotrebe zaštitne maske, dezinfekcije ruku, obuće pri ulasku, poštivanje fizičke distance i kojim osobama je zabranjen dolazak iz rizičnih grupa koje tretiraju državni propisi.

Također, vjernici će trebati koristiti ličnu serdžadu i tespih, izbjegavati upotrebu abdesthane, te koristiti posebne kese za obuću prilikom dolaska u džamiju. Vizualna uputstva biće istaknuta na svim džamijama i mesdžidima.

Instrukcija ne tretira dozvoljeni broj vjernika kojima se omogućava pristup džamiji, nego utvrđuje obavezu da se poštuje dozvoljena distanca, a na osnovu čega se može utvrditi koliko osoba može boraviti u određenom prostoru.

Rijaset se još nije izjašnjavao o početku obavljanja noćnih namaza (akšam, jacija/teravih i sabah), tako da se obavljanje ovih namaza nastavlja prema starim uredbama.

– Pratit ćemo odluke državnih organa i u skladu s tim donositi odluke o ublaživanju. Očekujemo da će to biti,  u toku ramazana – kazali su u Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button