AktuelnoEkologijaNGO i udruženjaOlovoSportTurizamZdravlje

Zahvaljujući olovskim planinarima ljepote Smolina na dohvat ruke

Jedan je doktor rekao da trebamo ući u šumu s poštovanjem, osjetiti njezinu energiju, energiju drveća koja nas privlači te pokušati u šumi vježbati sva izgubljena čula.

Planinarsko društvo Smolin svojim aktivnostima podstiče građane Olova na aktivan odmor i rekreaciju. Prezentira zdrav, ugodan ,zanimljiv način i stil života savremenog čovjeka. Svojim radom i djelovanjem organizuje izgradnju, uređivanje, obilježavanje, čuvanje i održavanje planinarskih staza.

– Planinarskim stazama, ljepote Smolina (južne padine Konjuha) stavili smo Olovljanima ali svima koji dođu na dohvat ruke, te na taj način nastojimo usaditi naviku odlaska na planinu,kaže Mujo Beridan dugogodišnji član PD”Smolin”.

U periodu koji je obilježen mjerama protiv širenja korona virusa, članovi PD”Smolin” vrijedno su radili na ponovnom markiranju (obilježavanju) i prokresu postojećih, te uređenju novih staza a sve u cilju sigurnijeg i jednostavnijeg odlaska u planinu.

– Ove staze osim mogućnosti osvajanja vrhova imaju i mogućnosti laganih kraćih šetnji oko planine ili po stazama sa manjim usponom te dužinom trajanja. I na ovim stazama, u podnožju planine, priroda je podjednako lijepa kao i na višim djelovima.

Od svih blagodeti koje biljke, drveće i šume Smolina daruju čovjeku, čist vazduh je svakako najvažniji. Stimuliše protok kiseonika u krvi i mozgu te popravlja pamćenje i sve mentalne funkcije.

Ako želite iskusiti djelovanje hrastove šume kao antistresnu terapiju, aktivirati cirkulaciju i smanjiti vrijeme ozdravljenja, uputite se stazom od Zagajnice preko Ponjeračkog brda, Kućajevice i Durakova dola, koja vodi do Kika i Šarene Bukve. Hrast na Kiku je generator pozitivne energije,ističe Beridan.

Ako se odlučite isprobati snagu bukove šume, koja jača otpornost na stres, jača koncentraciju, te povoljno djeluje na cirkulaciju, to je staza koja od Šarene bukve i Dobre vode, vodi do Skrajnje rijeke i Lovačke kolibe (Semizova vikendica). Novoizgrađena staza skreće lijevo u pravcu sjeverozapada. Šumskom trasom, prati potok, prolazi kroz bukovu šumu i probija se između Kozlovaca i Matinog groba u pravcu Bijelog vrha.

Ljubitelje istraživačkih i adrenalinskih aktivnosti neće razočarati ni Ponjeračka pećina i prelaženja kroz uske i široke kanale i pećinske kaskade.Posebna draž je staza prilaza koja prati tok Ponjerke, prepun uskih prolaza i procjepa, kamenih kaskada sa većim i manjim glatkim stijenama.

Oni najhrabriji mogu se okušati na uređenim sportskim penjalištima sa smjerovima različitih težinskih ocjena. Sa penjališta Memagića stijena mogu uživati u jedinstvenom pogledu na Olovo, a sa penjališta Pirati karabinera, na samom ulazu u kanjon Krivaje, sa pogledom na trokut gdje nastaje Krivaja.

-Ono što najviše nude smolinske staze je udisanje medonosnog daha borovih šuma. Na koju god stranu da se okrenete ili stazu izaberete, iskusit ćete uticaj borovine koji smiruje i eliminiše psihičku napetost. Duži boravak na ovim stazama spašava vas od kašlja, kihanja, bronhitisa i sličnih problema,dodaje ovaj iskusni planinar koji je svoju cijelu porodicu”zarazio”planinarenjem.

Ipak šetnja planinom nije isto što i šetnja parkom. A da ugodno planinarsko iskustvo , ne bi postalo neželjeni događaj, informišite se, poslušajte savjete planinara ili najbolje, pridružite im se.Možete i putem njihove facebook grupe https://www.facebook.com/groups/pd.smolin.olovo/

RO/M.Beridan/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button