AktuelnoObrazovanjeOlovoZdravlje

MSŠ”Musa Ćazim Ćatić”Olovo uspješno odgovorila nastavnom procesu u vrijeme pandemije

Danas smo posjetili MSŠ „Musa Ćazim Ćatić“kako bi saznali na koji način se u protekla dva mjeseca odvijala nastava u novim uslovima u vrijeme pandemije.Nastava u MSŠ Olovo je prekinuta 12.marta 2020.godine ,kada je prema riječima direktora škole Muje Manse na sjednici nastavničkog vijeća i prema instrukcijama nadležnog Ministarstva  ZDK , dogovoren način odvijanja konsultativne nastave  putem interneta uz pomoć računara,tableta i telefona.

Direktor škole Mujo Manso

-Svima nam je ovo bio novi način komunikacije i odvijanja nastavnog procesa i moram kazati da su se svi dobro snašli, pogotovo učenici i problemi koji su se javljali otklanjani su u hodu.Ovom prilikom moram izraziti zadovoljstvo angažmanom svih profesora ali učenika koji su odgovorno pristupili izvršavanju školskih zadataka,kaže za naš radio direktor Mujo Manso.

MSŠ „Musa Ćazim Ćatić“je prije početka ovih vanrednih okolnosti započela proces uvođenja elektronskog dnevnika koji će biti nastavljen .Ovo novo vrijeme gdje je do izražaja došla informacisjko-komunikacijska uvezanost i opremljenost škola nametnut će brže i više ulaganja u ovaj vid komunikacije koji će i po povratku u učionice biti dio nastavnog procesa.

Kako se bliži kraj školske godine,maturski ispiti i upis učenika u prve razrede nameće se pitanje kako će sve to biti realizovano u praksi.

-Maturski radovi učenika su već pristigli i na ocjenjivanju su.Iako je bila instrukcija da se šalju na email razrednih starješina većina ih je stigla u printanoj formi na adresu škole,tako da ni tu neće biti problema.Jedino nam još ostaje da osmislimo način odbrane rada putem video linka ali i to ćemo riješiti ,kaže direktor Manso.

S obzirom da se očekuje popuštanje nekih mjera nadležnih kriznih štabova tako će i škola prilagođavati sve te aktivnosti o čemu će javnost biti na vrijeme obaviještena.

U vrijeme kada je u ovoj školi najživlje i najveselije ,kada se osjeti kraj školske godine, nema žamora učenika.Prazni hodnici i učionice djeluju tužno.Ipak raduje činjenica da su svi učenici i profesori dobro i zdravo,da ovo vrijeme pandemije korona virusa nije imalo uticaja na zdravlje nikoga od njih. Ovo novo vrijeme donijelo je neke nove prilike i naučene lekcije ali i izazove za brojne učenike koji su možda pronašli svoje skrivene talente.

Profesor Islamske vjeronake Ibrahim Mehić istakao je da su tokom proteklih dva mjeseca uspjeli ostvariti dobru komunikaciju sa djecom.Odgovorni i marljivi učenici izvršavaju svoje zadaće na vrijeme i prevazilaze probleme.

-Oni učenici koji su do sada bili neprimjetni i tihi u školi sada su se istakli dok su se neki drugi malo uspavali.Po povratku u školu znat ćemo više cijeniti ove prve.Nastavni proces se polako privodi kraju ,pozivam učenike da odgovorno izvršavaju svoje zadatke,prema kojima će biti vrednovan njihov uspjeh .Radujemo se ponovnom susretu u učionicama koje su nezamjenjiv način odgojno obrazovnog procesa, ističe prof.Mehić.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button