AktuelnoKulturaTurizam

UMJETNOST KOJA JE SELO ŠAHBEGOVIĆE UČINILA JEDINSTVENIM MJESTOM

Šahbegovići su povratničko selo u opštini Sokolac koje je zahvaljujući svojim gostima iz Španije postalo prepoznatljivo po prekrasnim muralima (šp. zid. -slika) koji ga krase.

Već nekoliko godina svakog ljeta u Šahbegoviće stiže grupa španskih umjetnika koja je, uz dozvolu domaćina, zidove povratničkih domova, staja I drugih objekata ukrašavaju divnim bosanskim motivima prirode I ljudi kojima su očito bili oduševljeni.

Prema riječima Kemala Hasanovića jednog od mještana Šahbegovića njihovi španski prijatelji dolaze ljeti oko 11 jula kada posjete Srebrenicu i prisustvuju komemoraciji u Potočarima, te u Šahbegovićima ostaju od 7-10 dana kada stvaraju ova umjetnička djela.

– To su naši prijatelji iz Barcelone I Katalonije koji su, uz ovaj umjetnički posao, puno uradili za nas i na humanitarnom planu. Nema kuće kojoj do sada nisu nešto donirali, od novca za boravak, ulaganja u vodovodnu mrežu do traktora. Uz sve to uživaju pomažući našim ljudima u svakodnevnim poljoprivrednim poslovima, organizuju za naše ljude svoje koncerte i predstave, snimaju dokumentarce – kaže Hasanović.

Ako je suditi po jednoj od brojnih informativnih ploča ovi pomalo tajanstveni zaljubljenici u našu prirodu, kulturu i ljude,mogu se dovesti u vezu i sa legendom “Olokvis” koja spominje zagonetne stanovnike planina, specifično obučene sa neobičnim šeširima koje je teško vidjeti, ali kad’ dođu u selo crtaju na zidovima kuća.

Nema nikakve sumnje da su, zahvaljujući rezultatima umjetničkog rada njihovih španskih prijatelja, Šahbegovići postali jedinstveno selo na našem području i poželjna turistička destinacija.

Zahvaljujemo se na saradnji “mreži za izgradnju mira” , kolegici Svjetlani Rajić iz Sokoca, te našem domaćinu Kemalu Hasanoviću. Vjerujemo da ćemo još ovog ljeta imati priliku u Šahbegovićima snimiti glavne aktere ove priče i donijeti vam novu reportažu.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button