AktuelnoKulturaVijesti iz BiH

Opustite se i nasmijite uz interesantnu NPM-ovu komediju „Šta ćemo sad“

I ovog petka na online repertoaru Narodnog pozorišta u Mostaru je komedija koja će Vas opustiti i nasmijati do suza. Riječ je o predstavi “Šta ćemo sad?” autora Branka Đurića Đure, u režiji Ahmeda Imamovića koja će biti dostupna za gledanje u petak, 29.05.2020 godine, od 20 sati. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić i Goran Lozo. Njih troje se nalaze u jednom pozorištu u zabiti i otkrivaju kakvi ih sve izazovi očekuju – kako da se domognu novca i publike, voli li ih vlast, kakav je položaj kulture, koliko su snalažljivi, duhoviti, spretni…?

Iako se na prvo čitanje doima kao komedija u kojoj se Đuro kao glumac primarno bavi strahom svoje profesije od praznog pozorišta, ubrzo se otkriva da je ovaj tekst egzistencijalna parodija stanja nas samih u društvu u kome se nalazimo.

“Šta ćemo sad?” je moderna, aktuelna komedija koja koincidira sa vremenom u kojem živimo i situacijom u kojoj se nalazi pozorište danas, ali i društvo u cjelini. Sam režiser je na zanimljiv način okarakterisao predstavu, kazavši kako je “Šta ćemo sad?” poput dobrog sevdaha i filozofije te vrste muzike. “Znaš ono, pjevaš, a plačeš”. Iako po žanru komedija, predstava na specifičan način pristupa pojmu vica, razbija njegovu pretpostavljenu formu i na kraju ostavlja pomalo gorak okus i pitanje: “Jesmo li mi sami postali vic?”.

Predstava je premijerno izvedena 18.12.2014. godine, a osvojila je Veliku lisku za najbolju predstavu po izboru publike na 12. međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska 2015”, te je zabilježila i brojna gostovanja uz veliki interes publike.

Linkovi kojima će se moći pristupiti gledanju predstave „Šta ćemo sad“ bit će podijeljeni i na Facebook i na Instagram profilu Narodnog pozorišta Mostar, kao i na web stranici www.npm.ba.

Prikaži više

Povezani članci

Pogledajte također
Close
Back to top button