AktuelnoHumanitarne akcijeNGO i udruženjaVijesti iz BiH

Misija OSCE-a u BiH i World Vision BiH: Podrška za 481 porodicu širom zemlje

World Vision BiH je, uz finansijsku i organizacijsku podršku Misije OSCE-a u BiH, tokom druge polovine juna obezbijedio prehrambeno-higijenske pakete za 481 porodicu širom BiH. Pakete su primile porodice u potrebi, koje su identificirale lokalne organizacije civilnog društva u Bratuncu, Brezi, Bugojnu, Čapljini, Gradačcu, Ilijašu, Jablanici, Jajcu, Konjicu, Livnu, Modriči, Novom Sarajevu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Stocu, Sarajevu, Trebinju, Tuzli, Zenici i Zavidovićima. U okviru ove aktivnosti pomoć je pružena porodicama u potrebi sa naglaskom na porodice čiji su članovi djeca sa poteškoćama u razvoju, samohranim roditeljima i onima koju su pretrpjeli nasilje, porodicama u kojima roditelji nisu zaposleni, uključujući i 171 romsku porodicu.

„Svaka korisnica kojoj je uručen paket spada u kategoriju socijalno ugroženih. Većinski su to bile nezaposlene, samohrane majke. Jedna od korisnica kojoj smo dodijelile pakete se najviše obradovala higijenskim preparatima, tečnom sapunu za ruke i prašku za veš, rekavši da je za nju i njenu djecu to luksuz,“ prenijela je svoje utiske Edina Sejmenović, koordinatorica aktivnosti u zeničkoj regiji.

„U Bosni i Hercegovini, gdje veliki dio stanovništva živi u siromaštvu i suočava se s društvenom isključenošću,  pitanje egzistencije postaju još značajnija u situaciji kao što je ova. Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je, u sklopu šire inicijative na pružanju podrške državi u njenom odgovoru na pandemiju, uključila se u akciju pružanja podrške najugroženijim kategorijama našeg društva. Nadamo se da je ova donacija olakšala svakodnevnicu porodicama u potrebi,” istakla je Amela Tandara, programska službenica Misije OSCE-a u BiH. ​

Tokom krize i ograničenja kojih se građani pridržavaju kako bi prevenirali širenje zarazne bolesti COVID-19, mnoge ranjive porodice bore se da osiguraju osnovne namirnice. Ove porodice su imale poteškoćai u vremenu prije pandemije, a njihova se socijalna i ekonomska situacija,usljed ograničenja kretanja tokom trajanja pandemije COVID-19, znatno pogoršala. Pored toga, veliki broj Roma se bavi sezonskim radom, prikupljanjem sekundarnih sirovinai prodajom robe na otvorenim tržištima, a sve ove aktivnostisu zbog preventivnih mjera ograničene. To dodatno povećava poteškoće za Rome u osiguravanju hrane, vode i higijenskih proizvoda za svoje porodice.

„Hvala vam što ste nam donijeli hrane, Već par dana samo kuhamo koprivu, nemamo ništa”, izjavio je Dragan iz Jajca.

Ova aktivnost nastavlja se na prethodnu  saradnju između organizacija World Vision BiH i Misije OSCE-a u BiH,koja je ranijerezultirala podjelom odjeće, obuće i higijenskih paketa za migrante i izbjeglice u Privremenim prihvatnim centrima Ušivak i Blažuj.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button