AktuelnoEkologijaTurizamVijesti iz BiH

Sarajevo dobilo “pametne kante” – za bolje upravljanje otpadom i čistiji izgled turističkih lokacija u Starom Gradu

Instaliranjem “pametnih kanti” u Općini Stari Grad, Sarajevo se priključuje gradovima poput Pariza, Melbourna, Montreala i drugih svjetskih metropola.

Postavljanje “pametnih kanti” je realizovano u okviru Smart Sarajevo Inicijative čiji je cilj poboljšanje kvalitete života građana i podršku razvoja urbane ekonomije grada kroz inovativna i tehnološki utemeljena rješenja, a koju implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa Gradom Sarajevo, Općinom Stari Grad i Kantonom Sarajevo.

“Pametne kante predstavljanju moderan pristup iza kojeg se kriju neke manje vidljive, ali izuzetno važne transformacije: prvo, početak optimiziranog, čistijeg i inteligentnijeg sistema upravljanja javnim otpadom koji bi mogao postati nova norma. Drugo, bila je potrebna saradnja između tri nadležne institucije za postizanje ovog pozitivnog rezultata, tako da međuinstitucionalna harmonija pojačana podrškom privatnog sektora može promijeniti sistem. Treće, entuzijazam i pozitivna energija koja stoji iza novih i inovativnih ideja može biti snažan pokretač promjena. Osigurati prostor za takve transformacije je ono za što se UNDP zalaže da radi u Sarajevu i na cijeloj zemlji“ izjavila je Marina Dimova, glavna tehnička stručnjakinja i voditeljica projekta Smart City UNDP-a.

Energijom Protiv Otpada „EAR” (Energy Against Rubbish– EAR) je jedan od projekata odabranih za implementaciju u okviru javnog poziva Smart Sarajevo Inicijative.

„Implementacijom ovog projekta napravili smo korak naprijed u misiji da napravimo Sarajevo što boljim i kvalitetnijim za naše građanke i građane, ali i naše drage goste. Sa ovim i drugih 11 projekata koji se implementiraju u okviru Smart Sarajevo Inicijative, pokazali smo šta se sve može napraviti kada se udruži međunarodna zajednica, javna uprava i privatni sektor. U toj kombinaciji pravi se sinergija koja za rezultat ima bolje uslove za sve nas, ali i za naše potomke sutra. Grad Sarajevo nastavlja da bude lider u tim procesima, te da povezuje sve relevantne partnere u zajedničkoj misiji“, izjavila je Nermina Suljević, koordinatorica Smart City Inicijative ispred Grada Sarajeva.

Cilj „EAR“ projekta je instalacija “pametnih kanti” na pet lokacija u Općini Stari Grad, a sprovodi firma Services and Solutions d.o.o Sarajevo u partnerstvu sa Kantonalnim javnim komunalnim preduzećem „Rad“ d.o.o.

„Zadovoljstvo je biti dio pozitivne priče i inicijative koja daje doprinos kvalitetnijem upravljanju otpadom u cilju smanjenja zagađenosti i time kvalitetnijem životu u Sarajevu. Zahvalni smo svima koji su svojim djelovanjem omogućili da grad Sarajevo danas ima „pametne kante“, izjavio je Tarik Faginović, direktor Services and Solutions d.o.o.

Iz KJKP „Rad“ d.o.o. su izjavili: „Prednosti ovih korpi jesu da se štedi vrijeme i novac, a istovremeno se vodi briga o zaštiti okoliša, imaju privlačan izgled, efikasne su za upotrebu, onemogućavaju rasipanje otpada, te u realnom vremenu putem aplikacije na pametnim telefonima šalju informacije o popunjenosti korpi. Postavljanjem smart korpi unapređuje se komunalna infrastruktura koja predstavlja inovaciju i prve su korpice ovakvog tipa postavljene u Kantonu Sarajevo na frekventnim lokacijama (Vijećnica, Baščaršijski trg, Katedrala i u neposrednoj blizini Općine Stari Grad), gdje se nadamo da će se pokazati kao najbolje rješenje za upravljanje otpadom.“

Ono što karakteriše „pametne kante” jeste da preko tehnologije koja koristi sunčevu energiju omogučava kompresiju otpada do 8 puta više od standardnih kanti. Ovo direktno utiče na smanjenje učestalosti prikupljanja otpada iz postojećih kanti a samim tim i manju zagađenost zraka. Dodatna vrijednost EAR projekta jeste činjenica da su u promotivnu aktivnost bili uključeni direktorica, profesorica i učenici Srednje škole primjenjenih umjetnosti u Sarajevu.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button