AktuelnoOlovoSportTurizam

BK”Olovo”učesnik i domaćin biciklističkog maratona Bihać -Srebrenica

I ove godine 10.jula u prijepodnevnim satim izmedu 9 i 11 sati kroz Olovo će proći učesnici biciklističkog maratona Bihać –Srebrenica. Klub ekstremnih sportova ¨Limit¨  svake godine organizuje maraton povodom tragedije stradanja nedužnih civila u Srebrenici, među kojima je za sigurno bilo i sportaša.
Na ovaj način učesnici maratona odaju počast svim žrtvama genocida u BiH, sa naglaskom na Srebrenicu, noseći parolu tokom cijele trase ¨ DA SE NIKAD NE ZABORAVI I NE PONOVI ¨!

Broj učesnika maratona je zbog pandemije Covid -19 smanjen na 50.Među učesnicima iz Bihaća  su i  članovi BK“Olovo“iz Olova.Oni su kao i svake godine do sada iz Olova na put prema Bihaću krenuli u subotu 4.jula kako bi bili na startu maratona zajedno sa ostalim učesnicima .

Kako nam je kazao Elvedin Karavdić koji je po 9 put zaredom učesnik maratona prvo iz Olova do Bihaća a potom i  Bihać-Srebrenica ,želja mu je bila prepedalati kroz hercegovinu ovaj put,kako kaže ,donjom stranom granice BiH, od Bugojna, Kupresa, Duvna(Tomislavgrad), Livna, Glamoča, Bosanskog grahova, Drvara, Kulen Vakufa do Bihaća.Ljepotu koju vidi i osjeti kaže teško je zabilježiti i na fotografijama koje dijeli sa prijateljima na svom facebook profilu,to treba doživjeti.To je njegova preporuka svima nama,pogotovo ove godine,jer nismo svjesni ljepote naše domovine na svakom njenom dijelu dok ga ne posjetimo. Pratnja našoj trojici učesnika do Bihaća je  Tarik Gondžić, a iz Bihaća će mu se pridružiti i Rifet Imširović.

Ove godine je svojevrsna privilegija biti u reduciranom broju učesnika,jer su kako kažu članovi BK“Olovo“, takav odnos organizatora spram naše općine i kluba vjerovatno zaslužili u predhodnim godinama.

 Podršku su dobili od  Općine Olovo i Općinskog načelnika Džemala Memagića, kompanije  „Alma Ras“ i privatnog poduzetnika Dibana Kolaka.

Iz arhive -sa jednog od dočeka biciklista u Olovu

Općina Olovo je i ovaj put domaćin svim učesnicima biciklističkog maratona u prostoru bašte „Starog hotela“gdje će im biti priređen odmor i osvježenje.Sada već tradicionalno, organizatori maratona položit će cvijeće i odati počast na spomen obilježju šehidima i poginulim borcima općine Olovo na trgu „Senahid Bolić Bolo“ a potom će u znak sjećanja na ubijenu Arnelu Đogić simbolično baciti 24 bijela karanfila u rijeku Stupčanicu .

Iz BK“Olovo“pozivaju sve Olovljane ,da kao i uvijek do sada ,dočekaju i aplauzom pozdrave učesnike maratona ,  uz poštivanje svih protuepidemioloških mjera.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button