AktuelnoObrazovanjeVijesti iz ZDK

Njemačko društvo za međunarodnu saradnju i MONKS ZDK započeli saradnju na projektu „Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini“

Potpisivanjem memoranduma o saradnji između Njemačkog društva za međunarodnu saradnju – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona započela je zvanična saradnja ovih institucija u implementaciji projekta „Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini“.

GIZ po nalogu Saveznog ministarstva za međunarodnu saradnju i razvoj SR Njemačke i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), implementira projekat „Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini“ sa snažnim fokusom na dualno organizovano stručno obrazovanje.

S tim u vezi Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona je usmjerilo svoje resurse na poboljšanje sistema stručnog obrazovanja sa orijentacijom na dualni aspekt organizovanja stručnog obrazovanja.

Ministar obrazovanja prof. dr. Spahija Kozlić naglasio je da je primarni cilj projekta sistemska integracija dualno organizovanog stručnog obrazovanja u strukture i procese privatnih i javnih aktera u stručnom obrazovanju u BiH.

Projekat je fokusiran na podršku procesima razmjene na nivou općina, kantona i entiteta u svrhu integriranja dualnog organiziranog stručnog obrazovanja, omogućavanje odabranim stručnim školama da implementiraju dualno organizovano stručno obrazovanje u odabranim zanimanjima, odnosno da bolje izvršavaju svoju ključnu ulogu u pogledu pružanja kvalitetnog stručnog obrazovanja usklađenog sa potrebama tržišta rada, omogućavanje odabranim privrednim komorama i pedagoškim zavodima da pruže podršku stručnim školama i kompanijama u provođenju dualno organiziranog stručnog obrazovanja te integraciju dualnog organizovanog stručnog obrazovanja u kompanijama koje pružaju mogućnost obavljanja praktične nastave.

Menadžerica projekta Isabel Rapp izrazila je zadovoljstvo što GIZ kao partner učestvuje ureformskim procesima u ovoj oblasti.

“Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Pedagoški zavod, Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona i škole srednjeg stručnog obrazovanja postigli su već dobar napredak i pokazuju veliku posvećenost u poduzimanju narednih, teških koraka. Radujemo se što ćemo sarađivati”, rekla je Rapp.

Projekt će dugoročno dovesti do poboljšanja zapošljivosti mladih u Bosni i Hercegovini kao rezultat poboljšane ponude stručnog obrazovanja. Na taj način će tržište rada imati neophodnu kvalifikovanu radnu snagu za održiv ekonomski razvoj.

U cilju ostvarivanja ciljeva projekta uspostavit će se i savjetodavni odbor projekta za Zeničko-dobojski kanton. Projekat se implementira do maja mjeseca 2023. godine.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button