AktuelnoOlovo

VAŽNE BAJRAMSKE PORUKE I PREPORUKE MIZ OLOVO

– Bajram namaz na području MIZ Olovo klanjat će se na 18 mjesta uključujući ove godine i čaršijsku džamiju u izgradnji, u 06:10 sati. Preporuka vjernicima je da sabah namaz klanjaju kući i da na bajram namaz u džamiju dođu 10 minuta prije namaskog vremena. Sa sobom, uz masku i ostala sredstva lične zaštite, ponijeti i serdžadu (prostirku) za klanjanje. Broj mjesta u džamiji max. 50. Za ostale, s obzirom na lijepo vrijeme, organizirati klanjanje vani ispred džamijskih objekata.

– Maksimalno reducirati kontakte, izbjegavati čestitanja rukovanjem i grljenjem, koristiti dezinfekcijska sredstva na ulazu i izlazu iz objekta.

– Podjelu kurbanskom mesa reducirati na način da sijećemo veće komade koje tako djelimo manjem broju ljudi, prioritetno svojim najbližim te onima koji su u potrebi. Nije sporno čak ni cijeli kurban ostaviti za svoju porodicu, ili cijeli kurban donirati nekoj kuhinji ili ustanovi koja će to na halal način iskoristiti.

– Kurbanske kožice ove će se godine prikupljati samo prvog dana i samo na centralnim punktovima i to: Olovo, Olovske Luke, Solun, Čuništa i Careva Ćuprija. Za više informacija kontaktirati mjesne imame. Za sve one koji ne mogu svoje kožice dostaviti na ove punktove preporuka je da kožice ostave za svoje potrebe, osuše I koriste kao prostirku za klanjanje. Ako ni to nisu u mogučnosti onda kožicu propisno i duboko zakopati sa ostalim kurbanskim NUS produktima.

BUDIMO SVJESNI AKTUELNOG TRENUTKA! BUDIMO ODGOVORNI I SAVJESNI ! BUDIMO PRAVI VJERNICI!

Bajram šerif mubarek olsun!

MIZ Olovo – glavni imam Esad ef. Pepić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button