AktuelnoKulturaOlovoOpćenito

Svečano obilježen 3.avgust Dan općine Olovo

U izmijenjenim okolnostima zbog aktuelne epidemiološke situacije uzrokovane povećanim brojem oboljelih od korona virusa ove godine Dan općine Olovo je obilježen bez sportskih i kulturnih događaja, okupljanja zvanica i građana.

Nakon redovne 23.sjednice OV Olovo, danas je u sali Doma kulture održana i svečana sjednica u povodu Dana općine Olovo 3.avgusta.Nakon intoniranja himne BiH proučena je Fatiha i odata počast svim šehidima ,poginulim borcima i građanima Olova u toku agresije na Olovo i BiH.

Zamjenik predsjedavajuće OV Olovo Emir Merdan govorio je o historijatu općine Olovo,njenim prvim naseljima i pominjanju u pisanim tragovima.Olovo je još u srednjem vijeku postalo poznato po rudi olova po kojoj je i dobilo ime. Naselje Olovo se prvi put u pisanim dokumentima spominje 1382.godine pod imenom plumbum. Općina Olovo se prostire na 408 m2 površine i ima oko 11.000 stanovnika.

Bogato kulturno historijsko nasljeđe i 13 nacionalnih spomenika na olovskom području samo su jedan dio kulturne baštine .Ovo područje obiluje bogatom florom i faunom ,šumama,rijekama i planinama kao i termalnim izvorima ljekovite vode ,kazao je između ostalog Emir Merdan.

Nakon podsjećanja na historijske činjenice o nastanku Olova i razvoju prisutnima je Dan općine Olovo čestitao i Općinski načelnik Đemal Memagić.

-U okolnostim u kojima je pandemija korona virusa već ostavila posljedice na ekonomiju brojni planovi i projekti su zaustvaljeni,otežani ali ja vjerujem ne u potpunosti već samo odgođeni.Ipak pored ove aktuelne situacije ,u kojoj smo dugo bili bez oboljelih, uspijevamo ispuniti neke planove i nastaviti sa izgradnjom infrastrukture i započete projekte.Nadamo se da će epidemiološka situacija i dalje biti pod kontrolom da nećemo imati veliki broj oboljelih i umrlih što jednim dijelom zavisi i od nas.Zato vas sve još jednom molim da se pridržavate mjera i uputa nadležnih kriznih štabova i zdravstvene struke.Moramo biti svjesni da svijet više nikad neće biti isti kao do sada.Pozivam vas da se držimo zajedno bez obzira na sve različitosti ,ovo su vremena kada smo najpotrebniji jedni drugima i da iz ove krize izađemo još jači, kazao je između ostalog načelnik Memagić.

Po završetku svečane sjednice OV Općinski načelnik Đemal Memagić i predstavnici OV Olovo položili su cvijeće i odali počast šehidima i poginulim borcima na centralnom spomen obilježju na Trgu “Senahid Bolić Bolo” a potom i na Šehidskom mezarju u Solunu.

Podsjećamo ,trećeg avgusta 1992.godine na općinu Olovo je izvršena agresija od strane srpskog agresora .U odbrani njene teritorije , stradao je veliki broj građana Olova ali drugih susjednih općina ,spaljeni su i granatirani industrijski,vjerski , kulturni objekti i ustanove.Od 2018.godine zvaničan datum obilježavanja Dana općine Olovo je prema odluci OV Olovo 3.avgust.
Ovaj datum je u kolektivnom sjećanju svih nas, kada su goloruki mladići i djevojke , sa svojim očevima stali na bedeme ovog grada i zaustavili daleko snažnijeg agresora.Od tada pa do kraja agresije na Olovo i BiH krvlju je ispisana historija odbrane ovog grada.U isto vrijeme tužni ali i ponosni, svjedoci smo jednog vremena ,najsvjetlije historije ovih prostora koju nikada ne smijemo zaboraviti.

Radio Olovo/A.M ,K.P

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button