AktuelnoOlovo

PROGRAM VELIKE GOSPOJINE UŽIVO NA INTERNETU

Polovina mjeseca avgusta u Olovu je tradicionalno u znaku velike Gospojine – vjerskog događaja koji je vjekovima u svetištu Gospe Olovske u Olovu okupljao vjernike katolike iz svih krajeva BiH, ali I brojnih drugih dalekih mjesta. Činjenica je da je ovaj veliki I tradicionalni olovski blagdan u poslednje vrijeme izgubio na obimu, ustupajući po broju prisutnih, primat svibanjskim pobožnostima što ih Vrhbosanska nadbiskupija organizuje I započinje u Olovu prvog dana mjeseca maja. No ostaje u sjećanju svih olovljana poseban senzibilitet prema ovoj avgustovskoj svetkovini u kojoj bi grad, a Gornje Olovo posebno oživljavali. Sjećanje na šarene procesije, na vatre oko grada, na pjesmu, na druženja I jedno svakako sretnije I ljepše vrijeme.

Uz sve promjenjene okolnosti u kojima se obilježavaju vjerski praznici I svetkuju tradicionalni blagdani ove godine pandemija corona virusa posve je izmjenila I obim I oblik tim događajima. Ipak uz sva ograničenja, a u pokušaju da se održi kontinuitet I sačuva tradicija, uprava Svetišta Gospe olovske će ove Gospojine molitveni program uživo će prenositi na uočnicu i sam dan Velike Gospe. Više inf.na facebook stranici na ovom linku; https://www.facebook.com/pg/Sveti%C5%A1te-Gospe-Olovske-239429950133354/posts/?ref=page_internalProgram prijenosa uočnice danas 14. avgusta započet će u 17:00 sati blagoslovom hodočasnika i molitvom krunice poslije čega slijedi misa uočnica u 18:00 sati.

Sutra na Gospojinu 15. avgusta program prijenosa započinje u 10 :00 sati blagoslovom i molitvom krunice te se nastavlja pučkom misom u 11 sati…. 

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button