AktuelnoOlovo

DANAS TRADICIONALNA ŠEHIDSKA DOVA U SOLUNU

Kako smo to proteklih dana i najavljivali, prenoseći obavještenje i preporuke MIZ Olovo, u Solunu je u reduciranom obimu održana tradicionalna šehidska dova. Ova tradicionalna vjerska manifestacija koja se održava svakog 20.avgusta, odnosno na dan ukopa prvog šehida u ovo mezarje, ovaj je put je održana u okolnostima pandemije korona virusa i uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Prije klanjanja podne namaza pred duše svih šehida olovski su imami proučili Kur'ansku suru Ja'sin, te dovu za njihov vječni smiraj u dženetu.

Posve očekivano, s obzirom da su imami pozvali svoje džematlije da ostanu kod kuće, danas u haremu solunske džamije i na platou šehidskog mezarja daleko manji broj prisutnih u odnosu na prethodne godine.

Prisutnima, uglavnom porodicama i najužoj rodbini poginulih, sa nekoliko prigodnih riječi i poruka obratio se Mujo ef. Numanović kao imam džemata Solun i današnji domaćin. Shodno Kur'anskim porukama on je kazao kako su postojanost u vjeri i strpljenje imperativi koji važe u svakom vremenu kušnje, kako ratnom, kada su se gubili životi i imetci, tako i u ovom današnjem vremenu kada se evo suočavamo sa epidemijom globalnih razmjera. „A ti obraduj strpljive, one koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: `Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti.`”- citirao je na kraju svog obraćanja ef. Numanović Kur'anske ajete sure Bekara.

Na, iz godine u godinu sve uređeniji, plato šehidskog mezarja Solun i dio predviđen za odavanje počasti, postavljene su ploče sa imenima svih ukupanih u Solunskom mezaristanu.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button