AktuelnoObrazovanjeVijesti iz ZDK

VLADA ZDK ODOBRILA VANREDNI PRIJEVOZ ZA UČENIKE U ARNAUTIMA, TEŠANJKI I MAGLAJU

Na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost menadžmentima OŠ “Arnauti” Zenica, OŠ “Kulin ban” Tešanjka Tešanj i OŠ “Prva osnovna škola” Maglaj za organiziranje vanrednog prijevoza za učenike ove tri škole.

-Radi se prijevozu na relacijama kraćim od pet kilometara ukoliko je sigurnost djece ugrožena. Komisija je donijela takvu procjenu i predložila da se organizira vanredni prijevoz. Prije toga smo odobrili oko 15 relacija, tako da se sada može govoriti o 20-tak škola kojima smo odobrili vanredni prijevoz učenika – rekao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.

Prošle godine je iz budžeta ZDK za vanredni prijevoz izdvojeno 500.000 KM, a procjena je da će isti iznos biti izdvojen i u 2020. godini. Za redovni prijevoz učenika na relacijama dužim od 5 kilometara godišnje se izdvaja 4 miliona KM, tako da će po ova dva osnova u 2020. biti izdvojeno 4,5 miliona.

Ministar Kozlić je naglasio da je obrazovni sistem u Zeničko-dobojskom kantonu spreman za početak nastavne godine u osnovnim i srednjim školama, koji je prolongiran za sedam dana zbog pandemije koronavirusa. Nastavna godina počinje 8. septembra i odvijat će se kombinovanom metodom.

-Tamo gdje ne postoji fizička distanca, odnosno ne postoje epidemiološki uslovi, učenike ćemo dijeliti u dvije grupe, a na ostalim mjestima će se raditi normalno. Za drugu grupu koja ne bude na nastavi izvodit će se tzv. onlajn nastava – rekao je ministar Kozlić.

Press služba

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button