AktuelnoEkologijaSportVijesti iz BiHZdravlje

U Sarajevu devet novih natkrivenih biciklističkih parkinga

Ministar saobraćaja Kantona Sarajeva, Adi Kalem, predstavnica Grada Sarajevo Selma Bećiragić i GIZ menadžerica sektorskog fonda Julia Nagel obišli su radove na postavljanju natkrivenih parkinga za bicikle (lokacija Otoka) koji će biti postavljeni na devet lokacija i to:

Općina Novo Sarajevo:

 1. Ispred Mašinskog fakulteta
 2. Na Vilsonovom šetalištu iza zgrade Elektroprivrede
 3. Ispred zgrade Pošte na Malti

Općina Novi Grad

 1. Ispred Bazena na Otoci
 2. Kod Studentskog doma Nedžarići
 3. Ispred OŠ “Skender Kulenović” Dobrinja

Općina Ilidža:

 1. Kod Doma zdravlja Ilidža
 2. Ispred Prve osnovne škole ul. Mala Aleja
 3. Pored rijeke Željeznice iza objekta izvora termalne vode

Pilot projekat je dio GIZ regionalne inicijative na temu održive urbane mobilnosti u zemljama jugoistočne Evrope finansirane od strane njemačke vlade, u kojem su Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo partneri.

Zajedničko planiranje uz aktivno učešće javnosti rezultiralo je projektovanjem i postavljanjem natkrivenih parkinga za bicikla na devet lokacija u Sarajevu. Ova aktivnost je implementirana kao dio Plana održive urbane mobilnosti Kantona Sarajevo i Grada Sarajevo, strateškog dokumenta, osmišljenog da zadovolji potrebe mobilnosti ljudi i privrednih subjekata u Sarajevu i okolini za boljom kvalitetom života.

Analiza trenutnog stanja Plana održive urbane mobilnosti Sarajeva ukazala je na nedostatak parkinga za bicikle, na primjer ispred javnih institucija. Potreba za njihovom izgradnjom identifikovana je tokom radionica sa širom javnošću kao jedna od mjera za povećanje udjela biciklizma u Sarajevu.

„Od 16.-22. septembra svake godine obilježava se Europska sedmica mobilnosti tako da je ovo odlična prilika da se promoviše nemotorizovani način transporta. Cilj nam je da građane animiramo da nastave ali i povećaju svakodnevnu upotrebu bicikla kao prevoznog sredstva te da nesmetano mogu dolaziti na posao ili obavljati obaveze u institucijama, bez bojazni da će bicikl biti ukraden ili ostavljen na potencijalno lošim meteorološkim uslovima“ – izjavio je Adi Kalem, Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.

Prema trenutnoj situaciji s Covid-19 virusom, biciklizam postaje sve veći trend i lako rješenje za kretanje s malim rizikom od infekcije. Parkinzi za bicikla posebno su namijenjeni zaposlenicima koji biciklom mogu doći do radnog mjesta i parkirati ga bez straha od atmosferskih uticaja, ali i potencijalne krađe jer su uglavnom sve lokacije u neposrednoj blizini video nadzora.

„Prvu gradsku biciklističku stazu koju gradimo, namjeravamo urediti i učiniti što funkcionalnijom u skladu sa evropskim standardima. Pored uređene biciklističke staze, kao što su adekvatna podloga, signalizacija, biciklisti također trebaju imati i natkrivena parking mjesta za odlaganje bicikla sa mini servisom“ – istakla je Selma Bećiragić, savjetnica za planiranje, projektovanje i analitiku Grada Sarajevo, u ime gradonačelnika Sarajeva, i dodala da BiH prijestolnica poput drugih evropskih gradova treba da ima, ne samo rekreativan, već i funkcionalan biciklistički saobraćaj.

Biciklizam ima direktni uticaji na zdravlje, životnu sredinu i na lične finansije, jeraktivni načini transporta ne emituju štetne gasove, kardio-vaskularni sistem se čuva, a samim tim građanke i građani održavaju svoje zdravlje.

„Važno je preduzeti mjere i stvoriti dobre uslove uspostavljanjem sigurnih mjesta za zaključavanje bicikala. Ovo je prvi korak u stvaranju sigurnog, biciklističkog okruženja u gradu. Natkrivena parkirališta planirana su uz aktivno učešće javnosti, lokalnih i međunarodnih stručnjaka, koristeći integrisani pristup planiranju. Sa već uspostavljenim biciklističkim rutama i postavljenim novim parkinzima, Sarajevo je definitivno stvorilo dobre uslove da postane grad koji je orijentisan ka biciklistima. Uzbuđena sam kad vidim kako Sarajevo nastavlja svoj put prema održivijoj urbanoj mobilnosti“– konstatovala je Julia Nagel, GIZ menadžerica sektorskog fonda.

Prema podacima Sekretarijata Evropske sedmice mobilnostihttps://mobilityweek.eu/contact/ i Biciklističke mreže https://www.bicyclenetwork.com.au/about-us/studije su pokazale:

 • Biciklizam će smanjiti troškove zdravstvene zaštite: biciklisti u prosjeku žive dvije godine duže od osoba koje nisu aktivni biciklisti  i uzimaju 15 posto manje slobodnih dana zbog bolesti.
 • Samo 25 minuta bržeg hoda dnevno, može da produži život i do sedam godina.

Očekuje se da će pilot projekat postavljanja natkrivenih biciklističkih parkinga biti nastavljen u bliskoj budućnosti slijedeći preporuke iz Plana održive urbane mobilnosti Kantona i Grada Sarajevo

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button