AktuelnoCentar za kulturuKulturaOlovoTurizam

Zavičajni Muzej Olovo čuvar kulture,tradicije i historije Olova

JU Centar za kulturu,sport i informisanje Olovo kao institucija kulture koja djeluje na prostoru općine Olovo ima veliku velika odgovornost i obavaza na promociji kulture i kulturnog naslijeđa.Imajući u vidu da je Olovo bogato kulturno-historijskim naslijeđem, realizacijom projekta izgradnje zgrade i otvaranjem Zavičajnog muzeja 2016.godine, otrgnut je  od zaborava dio historijske i tradicijske vrijednosti. Muzeji su temeljne ustanove kulture koje imaju opći društveni značaj. Objektiviziraju se u nastojanju da se za sadašnje i buduće generacije sačuva muzejska građa kao svjedočanstvo civilizacijskog razvoja (ekonomskog, kulturnog,obrazovnog,vjerskog i svakog drugog oblika. Nakon završetka izgradnje zgrade muzeja, poduzete su aktivnost na prikupljanju eksponata, muzejske građe te historijiskih podataka.Muzej je podjeljen u četiri cjeline.

-Spomen soba 1. Slavne olovske brigade, period 1992-1995.

-Etnografska

-Historijska

-Arheološka

Nakon kraće pauze zbog poznatih razloga i mjera zbog pandemije korona virusa Muzej je ponovo otvorio svoja vrata za posjetioce.O radu i budućim aktivnostima Muzeja razgovarali smo sa Sanelom Kaikčija muzejskim pedagogom.

-Sve cjeline u Muzeju zahtjevaju posebnu obradu i postavku. U tom cilju uskoro slijedi  nabavka postamenata, vitrina i stalaka, ugradnja specijalne rasvjete. U cilju prestavljanja Olova, dijelom je izrađena turistička karta na kojoj su ucrtane nekropole staćaka (80 nekropola), rimski most, turska mezarja, temelji crkve Svetog Roka, obelisk na Bakićima, vjerski objekti Gospino svetište ( od nastarijih marijanskih svetišta na Balkanu), stare džamije u Solunu i Miljevićima itd. Planirana je i postavka replika kulturnih dobara u dvorištu muzeja. Pored stalne postavke, Muzej ima  i prostoriju za povremene postavke i izložbe.

U okviru etnografske cjeline planiran je prostor za opremanje bosanske sobe.Imajući u vidu da je Olovo i njegova okolna naselje sa bogatom tradicijom bosanskog načina života,već postoji preduslovi za opremanje ,prikupljanje i postavku svega onoga što ćini ambijent bosanske sobe. Bosanska soba je vrlo važan segmenat prošlosti, ali i sadašnjosti našeg naroda, našeg bitisanja i bivanja.Sve ono što ona sadrži je od izuzetnog značaja za cjelokupnu tradicionalnu arhitekturu Bosne i Hercegovine. Bosanska soba nosi sa sobom stare nesvakidašnje priče u novom  ambijentu. 

Cilj Muzeja Olovo jeste objediniti sve ono što predstavlja kulturu i tradiciju ove teritorije, ali i pokazati smjernicu prema prosperitetu i budućnosti. Osim valorizacije kulturne baštine, zadatak Muzeja je da uspostavi integralni i kulturni sistem koji će posjetitelja uputiti na sve originalne lokacije i sadržaje. U tom smislu Muzej vrši i odgojno-obrazovnu ulogu u društvu u kojem djeluje.

Muzej je otvoren svakim radnim danom od 8 do 16 sati za sve individualne i grupne posjete.Za više informacija i kontakt tel u JU Centar za kulturu,sport i informisanje Olovo 032 828 011 ili posjetite facebook str.Zavičajnog Muzeja Olovo https://www.facebook.com/zavicajnimuzejolovo

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button