AktuelnoOlovoZdravlje

Dom zdravlja Olovo zbog povećanog broja pozitivnih na Covid-19, ponovo prelazi na “krizni režim”rada

Uzimajući u obzir nepovoljnu higijensko epidemiološku situaciju koja je trenutno na području naše općine JU Dom zdravlja Olovo je prešao ponovo na tzv.krizni režim rada.

-Obustavili smo specijalističko konsultativnu djelatnost,specijalističko usavršavanje radnika kao i sve funkcije DZ koje trenutno nisu neophodne za prevladavanje epidemije.Formirali smo timove radnika koji će raditi 24.sata,kaže direktor dr.Izudin Kućanović.

Sa današnjim danom( 26.10.2020 ) 33 građana Olova je pozitivno na Covid 19,do sada je oporavljeno 60 lica,dok je 126 lica u kućnoj izolaciji od čega je u izolatoriju Podhrastovi 4 pacijenta.

-U poređenju sa prošlom sedmicom brojke su vidljivo porasle što je dodatni razlog za ozbiljnost i oprez.Osobe koje imaju povišenu temperaturu ili one koje su u kontaktu sa nekim koje već obolio molimo da se ne kreću,već da se telefonski jave porodičnim ljekarima kako bi dobili instrukcije.Sve to je u cilju da se kontakti reduciraju kad god je to moguće.

Dežurni kontakt telefon u DZ Olovo je broj tel.u Službi hitne pomoći 032 825 165 otvoren 24.sata.U toku dana za sve info.možete se obratiti i vašim ljekarima porodične medicine,koji su proteklih dana bili vidno zauzeti zbog velikog broja pacijenata .

-Mi imamo trenutno pozitivnog jednog ljekara i dva medicinska tehničara što nam dodatno otežava rad.Primarni zadatak u tzv.”kriznom režimu” rada je zbrinjavanje lica koja imaju covid i svih urgentnih stanja.Sve što može pričekati dobro je da pričeka, da ljudi ostaju kući ,da ne dolaze u kontakt sa drugim licima ,da imamo što manje međusobnih kontakata.Zato savjetujemo da se telefonski čujemo prvo sa svojim pacijentima da vidimo da li zaista ima potrebe da se dolazi da bi se izvršio pregled.Svima nam je potrebno više samodiscipline ,samokotrole,poštovanja da pokušamo uraditi sve što možemo za nas same ,za naše pacijente,osoblje i sistem kompletan.

Zbog nedostaka briseva – PSR testova na području ZDK i F BiH,od petka 23.10.2020.god. na snazi je odluka Kriznog štaba da se testiranje privremeno vrši samo za hospitalizitrane pacijente i zdravstvene radnike sa simptomima Covid 19.

-Ja ću danas put Zenice da pokušam obezbijediti nešto dodatnih testova kako bi smo mogli servisirati potrebe svih naših građana koji idu na onkološke terapije, koji trebaju operativne zahvate itd. koje KC u Sarajevu ne prima bez negativnih PCR testova.Zato još jednom ponavljam da nema mjesta panici već krajnjoj odgovornosti ,da pokušamo da napravimo najbolje što možemo,kaže dr.Kućanović.

Krajnje je vrijeme da se stanovništvo uozbilji ,da obustavimo i porodična okupljanja svake vrste jer tako dovodimo sve članove naše porodice u opasnost,kaže dr.Kućanović jer to neminovno vodi ka preopterećenju zdravstvenog sistema ,pojačanoj izloženosti zdravstvenih radnika kontaktima sa covid pozitivnim osobama, što dovodi do obolijevanja zdravstvenih radnika .Ukoliko veći broj zdravstvenih radnika ode u izolaciju ne znamo kako će sistem funkcionisati i ko će nas liječiti.Trebamo se samo staviti u ulogu zdravstvenog radnika ili pacijenta i zamisliti situaciju da zbog preopterećenosti ustanove moramo čekati satima a da nam nema ko pružiti pomoć.Malo više odgovornosti ,poštovanja ,discipline i nadam se da će sve biti uredu kaže,dr.Kućanović direktor DZ Olovo.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button