AktuelnoKulturaOpćenito

Dževada Keranović Ogorinac narodnoj pjesmi “Iz kamena voda tekla” obradom poklanja sretan kraj

Bosanskohercegovačka interpretatorica sevdaha sa prebivalištem u SAD-u, Dževada Keranović Ogorinac, za Hayat Production izdala je još jednu obradu “Iz kamena voda tekla”. To je numera koja je bezbroj puta opjevana od strane raznih izvođača i na mnogo načina.

Meni se ova pjesma već godinama dopada, međutim nije mi se svidjelo kako pjesma završava u svim verzijama koje sam do sada čula. U svakoj verziji pjesma se završava sa stihovima “Ja ću ružu zalijevati, za njim plakati”. Nije mi se dopadalo da mlada djevojka plače čitav život za dragim koji se oženio. Svi znamo da život većinom nije jedna ruža, niti jedna ljubav i da se nastavlja bez obzira šta da nam se desi. – izjavila je Dževada.

Email Image

Dževada je htjela da promijeni tok događaja, te da svojom izvedbom pokloni narodnoj pjesmi sretan kraj. Cilj obrade ovakvih pjesama jeste da se očuva ljepota sevdalinke, te da se ona približi mladim ljudima koji će, u slučaju da zavole sevdah, nastaviti da je prenose generacijama.

Malo sam istraživala po internetu i pronašla tekst na jednoj od bosanskih web stranica, gdje ista pjesma ima sretan kraj. U toj verziji djevojka je nastavila sa svojim životom, bere drugu ružu i voli nekog drugog čovjeka. – nastavlja Dževada.

Upravo ova informacija bila je povod da Dževada kontaktira Almira Hukelića, poznatijeg kao Aka, s kojim sarađuje dugi niz godina. Aka je zadužen za aranžman i odradio je vrhunski posao. On je ujedno na numeri svirao I gitare, dok je za klarinet zadužen Meho Radoović.

Iako ova pjesma govori o nostalgiji i čežnji, ekipa koja se našla na snimanju uspjela je da je oživi i “oboji”. Video spot sniman je na jednoj prelijepoj lokaciji vinarije “La Chance” u malom američkom mjestu Desoto u saveznoj državi Missouri gdje su priroda i posjedi bajkoviti.

Email Image

Kada sam prvi put vidjela posjed, odmah mi je palo na pamet da je ovo savršena lokacija za snimanje spota za ovu pjesmu, i drago mi je da sam je pronašla. – rekla nam je Dževada.

Dževada i Aka su, zahvaljujući svom trudu i zalaganju, uspjeli obraditi pjesmu koja sada ima jako lijepu simboliku. Njihova verzija pjesme daje sretnu notu nemilim događajima. Bilo šta loše u životu da se desi, život ide dalje. Možda nas upravo iza ugla čeka nešto puno ljepše i bolje.

Ja i dalje planiram da se bavim muzikom jer je to moj hobi u kojem strašno uživam. Odrasla sam uz sevdalinku i zato želim da ona bude prisutna u mom životu, dokle god me to čini sretnom. ­– zaključila je Dževada za hayatproduction.ba

Numeru premijerno možete poslušati na TV kanalu Hayat FOLK, kao i na zvaničnom muzičkom YouTube kanalu Hayat Produkcije.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button