AktuelnoOlovo

MASOVNI POMOR KOZA UZNEMIRIO STANOVNIKE DUGANDŽIĆA

Farma koza u Olovskom naselju Dugandžići, uz sami regionalni put Olovo-Sokolac, poslednjih mjeseci, postalo je mjesto koje stanovnici ovog naselja vide kao izvor potencijalne zaraze zbog masovnog i evidentnog pomora koza i opšte nebrige koja se veže, kako za uzgoj tako i za zbrinjavanje uginulih životinja.

  Tokom cijelog ljeta na širem području ove Mjesne zajednice mogli su se pronaći leševi nezakopanih uginulih životinja u fazi raspadanja i njihove ostatke koje su psi i divlje zvijeri raznosile kilometrima.

Ovih dana stanovnici Dugandžića ponovo su alarmirali nadležne institucije, a nama proslijedili fotografije koje pokazuju stanje u samom objektu farme gdje se također nalazi veliki broj uginulih koza. Mnogi od njih su u fazi raspadanja, a skelet pored drvenog korita za hranu ponajbolje odslikava stanje na ovoj farmi.

 Nadležni sanitarni inspektor Safet Kulo koga smo kontaktirali u vezi ovog slučaja kazao je da zna za problem, da je u petak gore boravila kantonalna inspekcija i da je on uspio stupiti u kontakt sa vlasnicom farme koja nije sa područja naše općine, te da će tokom dana ponovo obići ovo područje.

U veterinarskoj stanici Olovo potvrdili su nam da je kantonalna veterinarska inspekcija u petak obišla ovo mjesto, te kazali da životinje nisu bile pod tretmanom naše veterinarske stanice, odnosno da je, prema njihovim informacijama, veterinarski nadzor vršio veterinar iz Visokog, vjerovatno po osnovu ugovora sa vlasnicom. Sumnje i špekulacije da se radi o Q – groznici, odnosno brucelozi u našoj veterinarskoj stanici nisu mogli potvrditi, kazavši da se, prema nekim ranijim iskustvima, prije u pitanju nebriga i neuslovno držanje životinja kao osnovni razlog uginuća.

  U kolopletu promjenjenih vlasničkih odnosa kada je farma u pitanju i nadležnosti stručnih službi, njihovih nalaza i zapisnika, konkretan problem još nije riješen. Stanovnici Dugandžića kažu na njihovu štetu i na štetu njihovog zdravlja. Farma se nalazi pored samog puta, samo par stotina metara je četvororazredna škola, tu je i vodovod, a leševi uginulih životinja, kažu nam da je od 250 ostalo svega još 15- živih  grla, predstavljaju otvorenu epidemiološku prijetnju.

Jutros smo kontaktirali i kantonalnu upravu za inspekcijske poslove gdje su nam kazali da se glavni veterinarski inspektor nalazi na odmoru, a na broj jednog od inspektora koji nam je dat kao alternativa niko se ne javlja. Ovaj tekst nije mogao čekati javljanja, nalaze, neke nove izlaske i zapisnike – zbog urgentnosti problema i digniteta posla kojim se bavimo. Ukazujemo na evidentan problem u nadi da ćemo doprinijeti njegovom bržem rješavanju. U međuvremenu saznajemo da su mještani Dugandžića koji su nam ustupili ove fotografije jutros slučaj prijavili i našoj PS Olovo.

Tekst: Kadir Plećan

Foto: J.L i K.P

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button