AktuelnoVijesti iz ZDK

Ministarstvo zdravstva i NSSRZZ ZDK korak bliže potpisivanju novog kolektivnog ugovora koji će se primjenjivati od 1. januara

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić i predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu ZDK-a Zaim Begić potpisali su danas Sporazum o mirnom rješenju spora oko zaključenja Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika zaposlenih u zdarvstvu na području ZDK-a.

Potpisnici sporazuma saglasili su se da Ministarstvo zdravstva, nakon stupanja na pravnu snagu Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a za 2021. godinu, provede proceduru za potpisivanje Kolektivnog ugovora, najkasnije do 31. januara 2021. godine, s tim da će se Kolektivni ugovor primjenjivati od 1. januara. Sporazum predviđa povećanje satnice sa 2,35 na 2,60 KM i jednaka je satnici koja je ranije definisana kolektivnom ugovorom sa Sindikatom doktora i stomatologa ZDK-a.

Ministar Jupić zahvalio se Vladi, Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK-a koji su dali znatan doprinos da se u procesu mirenja između pregovaračkog tima Vlade i NSSRZZ-a dođe do sporazuma prihvatljivog za obje strane.

– Apsolutno sam siguran da ćemo novi Kolektivni ugovor potpisati do 31. januara. Pregovori su potrajali malo duže, ali se nadam da smo napravili značajan iskorak u dobijanju kvalitetnog dokumenta koji će na zadovoljstvo uposlenika u zdravstvu, ali i osiguranika koji koriste uslugu zdravstvene zaštite, donijeti dodatno poboljšanje u zdravstvu – rekao je Jupić.

On se zahvalio predstavnicima NSSRZZ-a što su, kako je rekao, shvatili težinu situacije u zdravstvu, koju je izazvala pandemija COVID-a, i pristali na povećanje satnice od 11 posto.

– Plata uposlenika u zdravstvu bi svakako trebala buti i veća, i u budućnosti ćemo se boriti za to, ali ovog momenta bilo bi nemoguće potpisati bilo kakav ugovor, a da ne ide na uštrb naših osiguranika – rekao je Jupić.

Predsjednik NSSRZZ ZDK Zaim Begić izrazio je zadovoljstvo što je napokon potpisan sporazum, o čemu su pregovori započeti još prije izbijanja pandemije koronavirusa, naglasivši da će se novi kolektivni ugovor zaključiti na period od 1. januara do 31. decembra 2021. godine.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button