AktuelnoPosao

Veliko regionalno istraživanje tržišta rada

VELIKO REGIONALNO ISTRAŽIVANJE – Trećina zaposlenih u BiH strahuje od gubitka posla. Najviše se plaše u Hrvatskoj 36% i Srbiji 34%.
Sve više zaposlenih strahuje od gubitka radnog mjesta pokazalo je veliko regionalno istraživanje tržišta rada. Portal MojPosao.ba je i ove godine u suradnji sa partnerima iz regije: Srbija (Poslovi Infostud), Hrvatska (MojPosao.net), Sjeverna Makedonija (Vrabotuvanje.com) i Slovenija (Deloglasnik.si) proveo veliko regionalno istraživanje.Ispitali smo što o aktualnoj situaciji misle poslotražioci iz ovih 5 zemalja, da li se plaše gubitka posla uslijed krize izazvane pandemijom, te šta očekuju od trenutnih i/ili potencijalnih poslodavaca.U istraživanju je učestvovalo nešto više od 5000 ispitanika iz pet zemalja regiona, od kojih je što se tiče bh. ispitanika 63% nezaposlenih, 33% zaposlenih i 4% onih koji se i dalje školuju.

Čak 76% ispitanika iz BiH želi promijeniti posao u narednih godinu dana, a strani poslodavci su i ove godine najpopularniji izbor za poslodavcaNa pitanje da li žele promijeniti posao u narednih godinu dana, čak 76% ispitanika iz BiH odgovorilo je potvrdno, što je za 14% više u odnosu na regionalno istraživanje od prošle godine. Kada bi mogli birati idealnog poslodavca i ove godine je najviše ispitanika iz BiH izabralo stranog vlasnika 40%, a za državne institucije se odlučilo 25% ispitanika.Ispitanici više i visoke stručne spreme u najvećoj bi mjeri radili u stranim privatnim kompanijama, dok oni sa srednjom stručnom spremom preferiraju državne institucije.S pozicijom u kompaniji se mijenja i preferencija zaposlenika o željenom tipu vlasništva: niže pozicionirani ispitanici preferiraju državnu službu, dok oni na višim položajima favoriziraju strane private poslodavce, ali i mogućnost otvaranja vlastite kompanije.Koliku platu priželjkujemo?
U regiji s najnižom prosječnom platom bi bili zadovoljni Makedonci, dok najvišu cifru, za razliku od prošlogodišnjeg istraživanja, žele Slovenci!Bh.građani bi bili zadovoljni sa prosječnom platom od 1.600KM, Hrvati 2.200KM, građani Srbije sa 1.200KM, Makedonije 1.000KM dok je prosječna željena plata kod Slovenaca 2.500 KM.Najnižu platu očekuju nezaposleni ispitanici i to u prosjeku 1.385KM, željena prosječna plata za zaposlene je 1.925KM, dok su ispitanici koji se još školuju idealnu prosječnu platu zamislili u iznosu od 1.660KM.Interesantno je da BiH muškarci očekuju za skoro 400KM veću platu od žena.
Jedna trećina svih ispitanika u regiji se plaši za svoje radno mjesto Trećina zaposlenih ispitanika iz BiH (33%) boji se da bi mogli ostati bez posla u naredom periodu uslijed krize izazvane pandemijom. Ista je situacija u cijelom regionu gdje isti procenat ispitanika ima isti strah.Nadalje, 37% ispitanika iz BiH, koje najvećim dijelom čine nezaposlene osobe koje aktivno traže posao u BiH i regiji, je od izbijanja pandemije u nekom trenutku ostalo bez posla. Hrvatska, Slovenija i Makedonija nas prate sa postotkom od 36%, dok je u Srbiji postotak najniži i iznosi 29%.Unatoč ovome, većina ispitanika u regiji smatra da je poslodavac adekvatno reagovao na izbijanje pandemije. 28% ispitanika iz BiH je reakciju svog poslodavca ocijenilo kao odličnu, 47% da je reakcija dobra, ali da je moglo bolje, a 25% ispitanika nije zadovoljno sa reakcijom poslodavca.Zanimljivo, ispitanici kojima je (bio) omogućen rad od kuće u pravilu su bolje ocjenjivali snalažljivost poslodavca tokom pandemije, a najlošije rezultate su ostvarili poslodavci koji radnicima nisu omogućili rad od kuće, iako im je priroda posla kojim se bave to dozvoljavala.Rad od kuće nije omogućen za više od 54% ispitanika iz regije, a glavni razlog za to je jer priroda posla to ne dozvoljava. 35% je onih ispitanika kojima je odobren ovaj način rada, dok je 11% ispitanika moralo ići na svoje radno mjesto, iako se mogao organizovati rad od kuće.
Virtuelni regionalni sajam poslova je ove godine održan od 7. do 14 oktobra. Predstavljeno je preko 80 poslodavca sa više od 570 oglasa za posao. 

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button