AktuelnoOlovoZdravlje

DZ Olovo od 14.decembra ponovo u redovnom režimu rada-evidentan pad broja oboljelih od Covid-19

Od posljednjeg izvještaja iz DZ Olovo do danas Olovo na svu sreću bilježi pad broja oboljelih od korona virusa.

Sa današnjim danom ukupno je 10 aktivnih pozitivnih građana Olova na Covid -19 ,od čega su dva pacijenta u izlotorijumu UKC Sarajevo,oporavljenih je 168.Do sada je od posljedica koje se mogu direktno dovesti u vezu sa Covid 19 infekcijom ,preminulo 11 naših sugrađana.U izolaciji se trenutno nalazi 16 .

Kako nam je kazao direktor DZ Olovo dr.Izudin Kućanović došlo je do blagog pada broja novooboljelih od korona virusa,smanjen je i pritisak na zdravstvnu ustanovu.

– Sa jučerašnjim danom odnosno od 14.12.2020.godine ,na snazi je normalan način funkcionisanja ustanove, što podrazumijeva obustavu kriznog režima, rad porodične medicine, specijalističko konsultativne djelatnosti ,izdavanje ljekarskih uvjerenja itd.Nadamo se da će se ovaj trend zadržati i da ćemo imati sve manje oboljelih,u tom smislu i dalje molim i pozivam sve stanovnike naše općine da se nastavi ozbiljno ponašati kada je riječ mjerama prevencije, protiv korona virusa ,kaže direktor Kućanović.

Vraćanje u normalan režim rada znači da svi koji ulaze u DZ treba da prođu trijažu i da daju tačne informacije vezano za simptome koje imaju , kako bi se moglo procijeniti da li da pacijent ulazi u zgradu po normalnom režimu ili po covid protokolu.

U tu svrhu danas će biti postavljen još jedan kontejner koji stiže na zahtjev DZ Olovo preko CZ i OS BiH u kojem će biti vršen pregled i testiranje covid sumnjivih pacijenata.

Kada je riječ o aktuelnoj sezonskoj gripi na području Olova nema prijavljenih slučajeva ali za zdravstvene radnike je stigla manja količina vakcina ,očekuju da će u narednom periodu biti obezbijeđene vakcine i za stanovništvo.Razgovor možete poslušati na linku ispod;

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button