AktuelnoVijesti iz ZDK

Šut i Larson o rezultatima rada, borbi protiv korupcije i provođenju konkursa

Dana 11.01.2021. godine, u posjeti Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u Zenici, boravio je gospodin Erik Larson, Savjetnik za borbu protiv korupcije u BiH.

Tom prilikom, policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Semir Šut je gosta upoznao sa rezultatima rada Uprave policije sa posebnim osvrtom na borbu protiv organizovanog kriminaliteta i korupcije, kao i mjerama koje je Uprava policije u proteklom periodu poduzela na planu borbe protiv nezakonitog postupanja i koruptivnog ponašanja manjeg broja policijskih službenika.

U toku sastanka, kao važna tema razgovora predstavljen je način prijema novih policijskih službenika i efekti koji će biti postignuti primjenom novog Pravilnika o načinu i rasporedu testiranja kandidata za prijem u policijsku službu. Istaknuta je čvrsta opredjeljenost da se konkurs provede uz eliminaciju bilo kakavog subjektivnog uticaja na ocjenjivanje kandidata, kao i sprečavanje svih oblika nepotizma i korupcije kroz jačanje transparentnosti, primjenom tehnologije i elektronskog testiranja.

Ovom prilikom, policijski komesar i gospodin Larson su obišli poligon za testiranje kandidata i neposredno se, u razgovoru sa članovima komisije i grupom kandidata, uvjerili u način rada komisije za prijem novih policijskih službenika.

Savjetnik za borbu protiv korupcije u BiH, Erik Larson je izjavio:

“Transparentnost u zapošljavanju službenika, uključujući i policiju je bitan dio borbe protiv korupcije i nepotizma i želim pohvaliti policiju ZDK za ovu inicijativu”.

RO/Odsjek za odnose sa javnošću,analitiku i planiranje

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button