AktuelnoCentar za kulturuKulturaOlovo

Pročitajte tridesete preporuke Gradske biblioteke Olovo -Oživite likove iz knjiga zaplovite udaljenim prostranstvima mašte!

Dragi naši, još jedna sedmica, januarska i sniježna, ali ne dozvolite da vam bude hladna. I ove srijede pripremili smo preporuke za čitanje Gradske biblioteke. Sa današnjim preporukama došli smo do broja trideset. Trideset pažljivo biranih knjiga predstavljenih našim korisnicima i slušaocima, a bez namjere da namećemo naše mišljene o tome šta bi trebali čitati, nego da vam probudimo maštu, zainteresujemo, navedemo da otvorite onu knjigu koja već dugo stoji na polici i čeka da oživite njene likove, ali ovo je i naš naćin da vam poželimo dobrodošlicu u našu biblioteku.

Mustafa Širbić rođen je 1962. u Banja Luci. U Prnjavoru je odrastao do završetka gimnazije. Studirao je južnoslavenske jezike i književnost, a trenutno živi između Stuttgarta i Sarajeva. Osim Knjige o momentu koju danas predstavljamo objavio je i knjige: Ljubav moje majke, Spominjem Te dahom te Čovjek je tajna. Izdao je i 18 audio materijala, sabrane mudrosti, dječije priče i pjesme kao ii svoju poeziju.

Ovo je knjiga o progovaranju tišine u jeziku što se na momenat dešava, kaže Mustafa. Skoro sve, napisano u ovoj knjizi je na neki način traženje nadahnutog i skrivenog momenta. Ova knjiga se bavi putnikom koji je između ovog i onog svijeta. On te svjetove osjeća, ali ih ne poznaje. Znanje koje on traži je znanje o jednakosti između tragaoca i traženog. Putnik svoja iskustva može samo u obrisima podijeliti sa drugim tragaocima, jer Jednost je nemisliva i vječna.

Kretati se svakodnevno, nastavlja Širbir u dijelu koji se zove „Umjesto predgovora“, između zamki ovog života a ne zapitati se o suštini ili smislu tog kretanja, može samo vrlo hrabar čovjek, kratke pameti. Kako poricati onaj, a živjeti i gledati ovaj prvi i kako svakodnevno ispijati čistu vodu, a ne upitati se, pa makar jednom u životu, za njeno porijeklo. Ili gdje je svemu ovom što nas okružuje uzrok, gdje je korijen!?

Knjiga je sačinjena od priča, poučnih misli i pjesmi.

Za djecu smo do sada birali najšarenije i najljepše slikovnice, bajke, basne i priče. Zadnja dva puta smo birali za djevojčice i dječake 20 njih koji su promijenili svijet. Danas su tu Nevjerovatne priče 20 iznimnih umova koji su promijenili svijet. Slikovnica i za prinčeve i princeze, u kojoj su sabrani oni kojima smo i danas zahvalni za njihove uspjehe i postignuća. U ovoj knjizi nalazimo genije, filozofe i književnike, izumitelje i znanstvenike, glazbenike, arhitekte i vladare.

Uputstvo za čitanje ove knjige glasi: priče u ovoj knjizi govore o dvadeset iznimnih ljudi, genijalnih umova koji su svojim idejama otkrićima zauvijek promijenili svijet.

I oni su, kao i svi mi, nekada bili djeca: dobivali su loše ocjene u školi, a najveći su dio vremena provodili u igri i sanjarenju. Kad su odrasli, često su radili poslove koje nisu voljeli, nailazili su na brojne prepreke i poteškoće na svojem životnom putu. Tajna je njihova uspjeha, ali i razlog zbog kojega im se i danas divimo i služimo se njihovim otkrićima, u tome što su uvijek koristili mozak i mislili svojom glavom.

Možda ćeš među njima pronaći nekoga kome se posebno diviš ili nekoga tko ti je po nečemu blizak. Nadamo se da ćeš, slijedeći njegov/njezin primjer, uspjeti ojačati „supersilu“ koju od rođenja nosiš u sebi: izniman um.

Neki od onih koji se kriju u koricama ove slikovnice su: Leonardo da Vinci, Aristotel, Rosalind Franklin, Elizabeta I, i mnogi drugi koje ćete otkriti kada ovu posebnu knjigu uzemete u svoje posebne ruke.

I ti dragi naš mali korisničei, samo učenjem, čitanjem i upornošću moći ćeš biti kao i oni o kojima čitaš i od kojih učiš, pa ako želiš biti poput Rosalind pažljivo proučavaj stvari oko sebe i svaki ćeš put vidjeti nešto novo, a ako npr. želiš biti izvrsni znanstvenik i izumitelj traži objašnjenje za sve što te iznenađuje ili budi tvoju znatiželju, poput Ahimeda.

Dragi naši korisnici i slušaoci, nadamo se da smo našim preporukama uspjeli probuditi ljubav prema knjigama i čitanju, ili na trenutak odvratiti misli i odvesti vas u neki novi svijet daleko od svakodnevnice.

Pripremila Emira Manso

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button