AktuelnoEkologijaNGO i udruženjaObrazovanjeOlovoRadio OlovoTurizamZdravlje

Poslušajte na našim talasima emisiju Eko Logika posvećenu očuvanju okoliša

Uređen i čist okoliš i briga o prirodi na području općine Olovo u posljednjih nekoliko godina doživjela je pomak u pozitivnom smjeru.Gradsko područje je zahvaljujući ozbiljnom i planskom uređenju od strane stručnih službi Općine Olovo poprimilo izgled modernog i čistog grada.

Smeće i zapuštene zelene površine u gradu pretvorene su lijep i funkcionalan protor i površinu koji pruža ugodan ambijent za građane i prolaznike putnike namjernike.Ipak to nije slučaj u svim našim MZ .Odvoz komunalnog otpada i smeća vrši se na skoro cijelom području općine Olovo.Nažalost organizovanim odvozom otpada još uvijek nisu obuhvaćena sela Kamensko,Milankovići i Ponijerka.

Na području općine Olovo trenutno postoji 48 registrovanih divljih deponija otpada.Neke su u međuvremenu sanirane i zatvorene ili su i nakon toga ponovo aktivirane zahvaljujući nesavjesnim građanima.

Općini Olovo je nedavno aplicirala kod kantonalnog Ministarstva za prostorno uređenje i okoliš koje je odobrilo 20.000 KM za uređenje i sanaciju tri divlje deponije.Sredstva bi uskoro trebala biti operativna.

Kada je riječ o gradskoj deponiji otpada Gradina dobra vijest stiže iz Općine Olovo kako nam je u razgovoru za našu emisiju kazao Safet Kulo općinski sanitarni inspektor ,upravo ovih dana konačno je  odobren  glavni projekat Sanacije i uređenja gradske deponije Gradina na kojem se radi od 2013.godine.

Pravne zavrzlame koje su podrzumijevale prvo otkup zemljišta na Gradini od strane Općine Olovo,razne saglasnosti sve do danas  su rezultirale odobravanjem nadležnog Federalnog ministarstva izvedebnog projekta kojeg sada očekuje revizija i u konačnici izdavanje građevinske dozvole od strane nadležne kantonalne institucije.

Mjesec april bi trebo biti vrijeme kada bi Općina Olovo konačno mogla početi tražiti načine i izvore finansiranja za izvođenje radova na projektu Sanacije i uređenja  gradske deponije Gradina.Da napomenemo kako smo imali priliku prisustvovati predstvaljanju projekta na Javnoj raspravi 2019.godine u Općini Olovo po kojem bi  u narednih nekoliko godina u nekoliko faza  Gradina trebala postati mjesto gdje će biti vršena selekcija otpada sa kontrolisanim odlaganjem.

Kasim Kljajić direktor JKP Bioštica
Safet Kulo općinski sanitarni inspektor
Zahir Ećo predsjednik PD Smolin

Više poslušajte u emisiji u kojoj smo razgovarali smo sa Općinskim sanitarnim inspektorom Safetom Kulom,zatim Kasimom Kljajićem direktorom JKP Bioštica,prof.Zahirom Ećom predsjednikom pl.društva Smolin Olovo. Rubrika Eko plus i Eko minus  također je otvorena za sve po zasluzi.Pozvali smo i da nam se pridružite na društvenim mrežama facebook gdje smo kreirali grupu Čuvari okoliša i gdje već odavno postoji naša stranica Eko Logika.

Cijela emisija dostupna je za slušanje na linku ispod;

Radio Olovo /A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button