AktuelnoVijesti iz ZDKZdravlje

Zdravstveni radnici u ZDK se pripremaju za doček prvih količina COVID-19 vakcina

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) organizovao je za voditelje operativnih timova iz svih domova zdravlja i drugih zdravstvenih institucija u Zeničko-dobojskom kantonu skup upoznavanja i prezentiranja aktivnosti na planu imunizacije protiv COVID-19 na području ovog kantona.

O proizvodnji, sigurnosti i raspodjeli vakcina iz perspektive Svjetske zdravstvene organizacije (SZO-WHO World health organisation) govorio je predstavnik WHO u BIH dr. Mirza Palo. On je sve prisutne upoznao sa dosadašnjim dostignućima, kapacitetima i svim poznatim detaljima pripreme i realizacije procesa imunizacije.

-Služba za epidemiologiju INZ-a organizuje obuku da bi spremno dočekali dolazak vakcine i imali razrađen sistem imunizacije uzevši u obzir sve specifičnosti vakcina protiv ovog virusa, od skladištenja, transporta, do praćenja stanja, istakao je dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta.

On je potvrdio da će prve, manje količine koje se očekuju u ZDK, biti raspoređene među najugroženijim, osobama smještenim u staračkim domovima i zdravstvenim radnicima koji su u direktnom kontaktu sa COVID-19 pozitivnim pacijentima.

Masovnija imunizacija biće moguća tokom marta ili aprila, a procjena nadležnih je da će do sada obuhvaćenim ugovorima biti osigurane vakcine za oko 150.000 stanovnika ovog kantona.Po Huseinagiću, svrha skupa je razmjena svih informacija, nedoumica i dilema, te utvrđivanje što boljeg sistema komunikacije, koja je neophodna zbog specifičnosti ove vakcine.

Doktor Alis Kozica i dr Jasmin Durmišević iz Službe za epidemiologiju INZ su govorili o aktivnostima i pripremi procesa, te specifičnostima pojedinačnih do sada poznatih vakcina, kao i smjernicama za zdravstvene radnike.

-Vrlo je bitno uspostaviti precican, tačan i kontinuiran sistem „hladnog lanca“ jer od trenutka izlaska „Pfizerovih“ vakcina iz specijalnog skladišta do upotrebe ne smije proteći više od 5-6 sati, i to pod specifičnim uvjetima transporta i davanja same vakcine, da bi ona bila učinkovita, istakao je dr. Kozica.

Organizatori i učesnici skupa su još jednom apelovali na sve, a pogotovo one koji pripadaju ugroženoj populaciji ili imaju stalni doticaj sa takvim osobama, da se vakcinišu i time zaštite i sebe i ljude oko sebe.

INZ

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button