AktuelnoOlovoRadio OlovoZdravlje

Olovo ponovo bilježi porast broja novooboljelih od Covid 19

Tokom proteklog januara mjeseca 2021.godine Olovo nije bilježilo povećanje broja novooboljelih od korona virusa.Međutim početak mjeseca februara donio je nagli porast broja oboljelih saznajemo u DZ Olovo.Kako je za naš radio kazao direktor DZ Olovo dr.Izudin Kućanović sa današnjim danom u Olovu je potvrđeno 9 aktivnih pozitivnih pacijenata na Covid 19 ,u izolaciji se nalazi 30 građana Olova od kojih je dvoje u izolatoriju Klinike Podhrastovi UKC Sarajevo,192 je oporavljenih dok je 15 osoba od početka pandemije do danas preminulo usljed komplikacija uzrokovanih prisustvom korona virusa.

Razlog u povećanju broja novih oboljelih od Covid 19 ,direktor Kućanović vidi u opuštanju stnovništva kada riječ o  poštivanju epidemioloških mjera.

-Ponovo imamo one koji se ne pridržavaju  propisanih zdravstvenih preporuka.Ljudi zaboravljaju maske,pranje ruku,držanje distance,okupljaju se u zatvorenom prostoru.Nažalost to za neke ima kobne posljedice.Zato apelujem na  stanovništvo da damo sve od sebe da prebrodimo ove dane do dolaska vakcine ,kako nam sav dosadašnji trud ne bi bio uzalud.Svjesni smo svi da nam je sve ovo dosadilo da svi jedva čekamo povratak normalnom životu bez ograničenja i epidemijskih mjera ali nemamo drugog izbora.Učinimo ono što je do nas i sačuvajmo svoj i živote drugih ljudi,kaže direktor Kućanović.

U ovom periodu dok vakcina protiv Sars Cov 2 ne stigne  u BiH od strane Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Ministarstva zdravstva ZDK intenzivno se radi na edukaciji zdravstvenih radnika u Zeničko –dobojskom kantonu. Edukaciji je prisustvovao i direktor DZ Olovo dr.Kućanović.

-Naš rad u ovom periodu je obilježen nastojanjem da saznamo što više informacija o vakcini  koja će doći u BiH ,kako bi što uspješnije izvršili imunizaciju stanovništva na našem području.Mi ćemo učiniti sve da odgovorimo svim zahtjevima koji će se staviti pred nas u narednom periodu. Prioriter prilikom vakcinisanja imat će zdravstveni radnici ,osobe starije od 65 godina zatim radnici u javnim službama itd.ističe direktor Kućanović.

Razgovor sa direktorom dr. Kućanovićem poslušajte na linku ispod;

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button