AktuelnoPosaoPrivredaVijesti iz ZDK

Završna konferencija -Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u ZDK

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona je u srijedu, 10.02.2021., u Hotelu Dubrovnik u Zenici, organizovala završnu konferenciju na kojoj su prezentirani postignuti rezultati projekta Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u ZDK, te najavljene naredne aktivnosti.

U doba pandemije uzrokovane koronavirusom Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, sa partnerima i saradnicima, uspješno je realizirala jednogodišnji projekt pod nazivom Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u Zeničko-dobojskom kantonu, finansiran od strane Fondacije Helvetas Moja Budućnost, i sufinansiran od Vlade ZDK putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, te Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Projekt je, sinergijskim zalaganjem svih učesnica, doprinio sljedećem:

  • Na inicijativu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Privredne komore ZDK formirana je tzv. Međusektorska radna grupa za unapređenje srednjeg stručnog i obrazovanja odraslih u skladu s potrebama tržišta rada u ZDK koja će tokom 2021. raditi na zagovaranju za izmjenu pozitivno-pravnih propisa u cilju razvoja praktične nastave izvan škole a po nalazima istraživanja provedenog u 2020. godini,
  • Provedena je pilot-metodologija analize tržišta rada, jedinstvena u zemlji i regionu, te nalazi Analize i projekcije potreba poslodavaca za znanjima, vještinama i sposobnostima u Zeničko-dobojskom kantonu koji će služiti za daljnja usaglašavanja na polju odgovora na potrebe tržišta rada ali i planiranja upisnih politika.

Paralelno s tim, Privredna komora, u saradnji sa Privrednom komorom kantona Sarajevo i Kantonalnom privrednom komorom Tuzla posvećuje se i projektu Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih kantonalnih privrednih komora, dok se projekt Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u ZDK nastavlja i tokom 2021. godine.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button