AktuelnoKulturaOpćenitoVijesti iz regije i svijeta

Iz štampe je izašla knjiga „Hoću, mogu, moram!“, autorice Tehvide Dacić

ŽIVOTNO ISKUSTVO KAO RECEPT DA POBIJEDITE VLASTITU TRAUMU

U izdanju BMG Bosanska medijska grupa, iz štampe je izašla knjiga „Hoću, mogu, moram!“, autorice Tehvide Dacić. Knjiga je svojevrsno svjedočanstvo o trnovitom putu, na kojem je Tehvida Dacić, kćerka, majka, supruga i uspješna autorica i trenerica, došla do uspjeha, unatoč preprekama koje su stajale pred njom. Prolazeći kroz iskustva rata i progona, teško podnošljivog izbjeglištva, potom ilegalnog prelaska iz države u državu, gubitka člana porodice i potpunog gubljenja nade da može preživjeti, Autorica je uspjela nadrasti samu sebe. Pronašla je svoj životni stil i prepoznala saveznika u učenju, zdravoj prehrani i ljubavi.

U knjizi „Hoću, mogu, moram!“, Tehvida Dacić dijeli svoja iskustva i nudi mogućnost svakom čitaocu da traga za svojim putevima uspjeha. Iako je svaki život poseban, originalan i neponovljiv, ova knjiga daje neke univerzalne recepte, kako se nositi sa teškim vremenima rata, bolesti, nemaštine… Koristeći se znanjima koja je stekla u svijetu, autorica Tehvida Dacić, danas u Sjedinjenim Američkim Državama organizuje izuzetno posjećene kurseve i škole nutricionizma, zdravih stilova življenja i traganja za slobodom. Ta znanja, na posebno zanimljiv i pristupačan način, ona donosi u ovoj knjizi. Knjiga „Hoću, mogu, moram!“ uči nas kako da prepoznamo i pobijedimo vlastitu traumu.

Govoreći o ovoj knjizi, dr. Esad Boškailo, profesor sa UniverzitetaArizona (USA), zapisao je, između ostaloga:

„Interesantan je razgovor i sa samim sobom, dijalog sa vlastitiom traumom, a suočavanje sa bolnim činjenicama je ustvari dio terapije, koja vodi izlječenju duše. Tehvida Dacić se, za razliku od drugih, suočila sa prošlošću, koja je bolna i traumatična, a onda je shavatila da se nešto mora mijenjati unutar sebe i u vlastitiom životu.Prvi stepen u promjeni ponašanja je priznanje da nešto nije u redu, a onda je sve lakše i ide po metodi „Hoću! Mogu! Moram!“

Autorica smjelo koristi autoreferencijalnu metodologiju, gdje zapravo autobiografski otkriva sve tajne vlastite ratne i prognaničke traume u katarzičnom stilu. Kasnije, koristeći vlastito iskustvo i edukaciju iz self-psihologije, ona nudi savjete za ozdravljenje i zdrav život.

Autoreferencijalna metoda je terapijska metoda i uglavnom je sastavni dio poznate terapije u američkoj psihijatriji koja se zove “Testimony Therapy” (Terapija ličnim svjedočenjem).

Autorica kaže u svom rukopisu: “Sakupila sam dovoljno snage i hrabrosti da se dobrovoljno, u samom procesu pisanja knjige, suočim sa svime što sam proživjela. U jednom potpuno svjesnom suočavanju. To je moja odluka u kojoj želim procesuirati prošlost! “

Interesantan je odnos Autorice prema traumi, kad kaže “Ovu knjigu pišem, smatrajući da moja iskustva mogu pomoći drugim ljudima. Želim pokazati da sam ja počela živjeti, biti svjesna sebe i svjesna svoje prisutnosti, tek onda kada sam prestala živjeti u prošlosti. “

Elvisa Kovačević, međunarodno poznata bosansko-američka autorica i trenerica u postizanju zdravih stilova življenja, za knjigu „Hoću, mogu, moram!“, autorice Tehvide Dacić, kazala je da je vrlo inspirativna priča, jedne hrabre i ustrajne žene:

„Ova knjiga je pokazatelj šta je sve moguće kada osoba ima jasan cilj, čvrstu vjeru i odlučnost koju ne pušta, bez obzira na prepreke. Autorica ohrabrujuje i nadahnjuje čitatelja, upoznajući ga sa svojim životnim putem i nudi vrhunske savjete za bolji život i zdravlje…“,  kazala je Kovačević.

U veoma zanimljivom štivu, čije će se izdanje na engleskom jeziku pojaviti uskoro i na američkom tržištu, Autorica, pokazujući posebnu snagu volje, znanja i želje, naglašava kako je nakon mnogo godina patnje i strahova sakupila „dovoljno snage i hrabrosti da se dobrovoljno, u samom procesu pisanja knjige, suočim sa svime što sam proživjela“. Izvrsno je to iskustvo za sve one koji su se susreli sa traumom i pokušajima njenog savladavanja. Autorica ovom knjigom poručuje da se trud i rad na sebi isplati i donosi rezultat u pobjeđivanju traume.

„Sada mogu da konstatujem: Ja sam pobjednica! Željela sam da se svoje prošlosti sjećam sa radošću i snagom, a ne da zauvijek živim zarobljena u njoj. U tome sam uspjela – ova knjiga mi je pomogla da živim u sadašnjici. Živite i vi u sadašnjici. Pronađite svoj način da u tome uspijete! Nemamo priliku da ponovimo život! Zato u ovom životu, u svakom njegovom danu, u svakom trenutku, budite najbolja verzija sebe.“

Tehvida Dacić je rođena 1967. godine u Čapljini. Danas živi i radi u Washingtonu.

BMG Bosanska medijska grupa

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button