AktuelnoNGO i udruženjaVijesti iz BiHZdravlje

Zastani i poslušaj – kampanja o podizanju svijesti javnosti o pravima i položaju marginalizovanih grupa u BiH

Fondacija za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini (FSU u BiH) Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) su u okviru projekta „Izgradimo zagovaračku platformu za socijalnu uključenost u BiH – Zastani i poslušaj“, koji finansira Evropska unija, kreirali pjesmu i spot kampanje „Zastani i poslušaj“ u cilju kreativnog i inovativnog načina podizanja svijesti javnosti o pravima i položaju marginalizovanih grupa u BiH.

Kampanja je okupila renomirana imena muzičkog i svijeta kreativne industrije, kako bi na jedan sasvim drugačiji način približila javnosti socijalnu sliku BiH. Sama ideja nastala je kao produkt želje da se promijene stavovi i ponašanje bh društva prema uključenosti, otvorenosti i osjetljivim pitanjima s kojima se marginalizovane grupe svakodnevno suočavaju na putu stvaranja društva jednakih mogućnosti.

Ovom prilikom, u režiji Arneja Misirlića koji potpisuje i montažu skupa sa Malikom Kurtom, prema tekstu Amira Misirlića nastala je pjesma i spot „Zastani i poslušaj“, za čiju muziku i aranžman je zaslužan Tiho Radić (ToshiD), a u interpretaciji Adisa Škalje.

Stihovi pjesme odnose se na ranjivu populaciju. Autor ih vidi kao boje, a u refrenu koristi slogan projekta “Zastani i poslušaj” sa iskrenom porukom ljudima koji zatvaraju oči i okreću leđa marginaliziranim grupama, da ih sve prihvate.

Dok s pravom zahtijevamo jednakost za svaku osobu u bh društvu, ukoliko želimo napredak na putu pristupanja u EU, moramo pogledati u one koji se suočavaju sa diskriminacijom kao ne manje vrijedne.

Iako pjesma „Zastani  i poslušaj“ govori o izazovima sa kojima se marginalizirane grupe suočavaju u životu, u svom lakom ritmu je vedra i potiče motivaciju u svima da prihvate različitosti.

FSU u BiH i IBHI pjesma i spot kampanje „Zastani i poslušaj“ snimljeni su u okviru projekta „Izgradimo zagovaračku platformu za socijalnu uključenost u BiH – Zastani i poslušaj“ koji finansira Evropska unija, a implementiraju FSU u BiH i IBHI.

Pjesmu i video spot „Zastani i poslušaj“ možete pogledati na YouTube kanalu Fondacije za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini (FSU u BiH):

 https://www.youtube.com/watch?v=w6HW3Sl0Vc0

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button