AktuelnoOlovoZdravlje

Stabilna epidemiološka situacija na području općine Olovo-u toku pripreme za imunizaciju stanovništva

Prema današnjim informacijama iz DZ Olovo epidemiloška situacija na području općine Olovo je stabilna.Od posljednjeg izvještaja početkom mjeseca februara kada smo imali 9 aktivnih pozitivnih osoba,današnji izvještaj kaže da je u Olovu 6 aktivnih Covid pozitivnih osoba,oporavljenih je 202 u izolaciji se nalazi 20 osoba od čega jedna u UKC Sarajevo na Klinici Podhrastovi.Nažalost od početka pandemije do danas 15 građana Olova je preminulo usljed komplikacija izazvanih korona virusom.

U zdravstevnim ustanovama u ZDK u toku su pripreme za imunizaciju stanovništva.U tom cilju Domovi zdravlja vrše anketiranje stanovništva kako bi se stekao uvid u broj onih koji se žele vakcinisati jer je vakcinacija dobrovoljna.

Kako nam je kazao direktor DZ Olovo dr.Izudin Kućanović ,spec.interne medicine ,početkom februara DZ Olovo je započeo sa sa anketiranjem stanovništva, rezultati ankete izvršene na ukupno 2 300 lica su neočekivani i poražavajući.

Od ukupno 507 anketiranih iz kategorije ranjivih kategorija pacijenata DZ Olovo sa hroničnim bolestima 302 je za vakcinaciju dok je 205 protiv.Od ukupno 1 464 anketiranih starijih lica od 65 godina 664 je za dok je 800 protiv vakcinacije ,među anketiranima u dobnoj skupini od 18 do 64 godine 247 je za dok je protiv vakcine 82 anketiranih.

U konačnici od ukupno 2. 300 anketiranih 1. 213 ili 53 % se izjasnilo za vakcinu dok je 1.087 ili 47 % protiv vakcine.

Kako bi se spriječilo širenje virusa u zajednici potrebno je da se vakciniše 70 % stanovništva.

Prema riječima direktora Kućanovića 99 % zdravstvenih radnika se izjasnilo pozitivno o imunizaciji tako da će po dolasku vakcina oni biti prvi koji će se vakcinisati a potom i ostale kategorije.

-Potrebno je informisati stanovništvo o benefitima vakcinacije.Prije svega vakcina ne može prouzrokaviti bolest,vakcina aktivira naš imuni sistem da se bori sa eventualnom infekcijom Covid 19 .Vakcina ne štiti od obolijevanja ali garantirano štiti od teških oblika Covid 19 infekcije i od smrtnih ishoda,to je informacija koju su dostavili Svjetska zdravstvenih organizacija i proizvođači vakcina.Za vakcinu ne postoje kontraindikacije osim rijetkih osoba koji su alergične na određenu supstancu koja se nalazi unutar te vakcine ali takve osobe su vrlo rijetke u svijetu. Odgovornost za svoje zdravlje snosimo svi individulano ali i kolektivno tako da od naše odluke zavisi želimo li ili ne da ovo stanje koje traje već godinu dana konačno prestane,kaže direktor Kućanović.

Sve potrebne pripreme ,prema instrukcijama Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, od strane DZ Olovo su izvršene i već u ovom trenutku osoblje DZ Olovo je spremno za taj zadatak.Sve informacije o procesu vakcinacije potražite od svog porodičnog ljekara.

Epidemiološke mjere koje su na snazi potrebno je poštovati kako bi smo spriječili da zarazimo sebe i druge.Razgovor za naš radio poslušajte na linku ispod;

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button