AktuelnoKulturaOlovo

ZAVRŠNIM RADOVIMA NA DOMU KULTURE ZAOKRUŽUJE SE PROJEKAT VRIJEDAN PREKO MILION MARAKA

Adaptacija i dogradnja Doma kulture u Olovu jedan je od najznačajnih projekata čijim se završetkom ne samo kompletira širok mozaik infrastrukturnih projekata realizovanih u Olovu u poslednjih nekoliko godina, već predstavlja konkretnu potvrdu da i na polju kulture Općina Olovo pravi velike iskorake. U ovom projektu započetom 2010.godine, čija je ukupna vrijednost 1.180.000,00 KM, samo u poslednjih nekoliko godina uloženo je oko 630.000,00 KM.

U nadležnoj općinskoj Službi potkrijepili su nam to konkretnim podacima vezanim za zaokružene iznose ulaganja u ovaj projekat tokom prethodnih nekoliko godina:

– U 2016. godini u projekat ugradnje vanjske stolarije uloženo je cca 120.000 KM

– U 2017.godini izvršeni su termo-fasaderski radovi – vrijednost investicije cca 65.000 KM

– Tokom 2018 i 2019. godine izvršeni su unutrašnji zanatski radovi vrijednosti cca 2015.000 KM

– U 2020. godini urađene su mašinske i elektro instalacije – vrijednost investicije cca 120.000 KM

– 2021. godine u upravo aktuelnom projektu provode se završni zanatsko-bravarski radovi i opremanje, a vrijednost ove faze radova je cca 110.000 KM. Prethodno je u izgradnju, betonske i pokrivačke radove i odvodnju utrošeno oko 560.000 KM.

Tokom današnjeg obilaska Doma kulture uvjerili smo se da će ovaj veliki i značajan projekat uskoro dobiti svoju krajnju funkciju. To će, nema sumnje, biti najveći doprinos oblasti kulture u poslijeratnoj historiji Olova, s obzirom da će brojni segmenti kulturnog rada pronaći ovdje svoj novi i adekvatan prostor.

U prizemlju novog objekta, uz kongresnu dvoranu, ulaz u kino salu i široki hol kao prostor za umjetničke postavke, sada će se nalaziti i uređene prostorije za boravak, opremanje i pripremu glumaca, umjetničkih grupa i članova KUD-a sa zasebnim mokrim čvorom.

Na spratu objekta, kome se pristupa širokim stepeništem, predviđen je novi prostor za gradsku biblioteku sa čitaonicom, te u drugom djelu novi redakcijski i studijski prostor za Radio Olovo.

Prelijepa zgrada u centru grada tako će ove godine svečanim puštanjem u rad postati DOM KULTURE u pravom smislu te riječi.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button