AktuelnoKulturaVijesti iz BiH

U kinu Meeting Point premijera filma Faruka Lončarevića o ubistvu Arnele Đogić

Prva sedmica marta u kinu Meeting Point u Sarajevu donosi nove filmove domaćih autora ,jedan regionalni film i najnoviji film blockbuster.Sve projekcije počinju u 19.sati.

Novi film Faruka Lončarevića Tako da ne ostane živa na programu je danas 4. marta.

Radnja filma smještena je u bosansku provinciju. Aida je prekinula vezu sa nasilnim Kerimom i želi napredovati u životu, ali veze su jače nego što misli i banalna svakodnevnica je vodi dublje u mrak. Film je inspirisan istinitim događajem.

Glavne uloge u filmu tumače Aida Bukva i Dino Sarija, a u filmu glume i Enes Kozličić, Aleksandar Seksan, Faketa Salihbegović Avdagić, Mehmed Porča, Ivana Vojinović, Dženita Imamović Omerović, Mirela Lambić, Dina Mušanović

Film Faruka Lončarevića “Tako da ne ostane živa” dobio je Special mention Takmičarskog programa 23. Trieste Filmskog Festivala.

Film je nastao prema motivima teškog zločina koji se dogodio prije pet godina u Olovu u srednjoj Bosni, kada je ubijena mlada djevojka Arnela Đogić.

Žiri u sastavu Adina Pintilie (rediteljica), Paolo Bertolin (selektor Venecijanskog Filmskog Festivala i filmski kritičar) i Ewa Puszczyńska (producentica) dodijelio je nagradu kako je obrazloženo “…djelu koje nas ostavlja zamišljene i koje uporno, a opet disciplinovano otkriva beznadnu banalnost rodnog nasilja, hrabro ukrštajući rod i politike nacionalnog identiteta“, navodi se u saopštenju.

Na Festivalu je prikazano 29 dugometražnih igranih, 19 dokumentarnih, 16 kratkih filmova, te 25 filmova u pratećim programima.

Svjetska premijera filma “Tako da ne ostane živa”, održana je 23. januara 2021. godine.

Svi programi u kinu Meeting Point počinju u 19 sati, a broj mjesta je ograničen. Program se odvija u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi. Mjere za zaštitu zdravlja uključuju dezinfekciju obuće i ruku pri ulasku u kino Meeting Point, fizički razmak prilikom ulaska i izlaska iz kino sale, sjedenje na obilježenim mjestima, nošenje zaštitne maske prilikom ulaska i izlaska iz kina kao i tokom projekcije.

ULAZNICE

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 8 KM, s popustom za studente i penzionere 5 KM. Ulaznice se mogu kupiti svakim danom od 8 do 18 sati u caffeu Meeting Point i od 18 sati na blagajni kina.

Izvor;filmofil.ba

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button