AktuelnoNGO i udruženjaOlovoVijesti iz ZDKZdravlje

“Medica” Zenica u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići (SRCA) predstavila okupacionu terapiju za žene žrtve nasilja

“Medica” Zenica je u okviru raspoloživih resursa razvila okupacionu terapiju, a koja je ovog vikenda predstavljena na sajmu u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići (SRCA), Olovo. Ovo udruženje na inovativan način pruža ekonomsku i psihosocijalnu podršku svojim korisnicama usluga. Kroz okupacionu terapiju usvajaju se praktična znanja i vještine kao što su: krojenje, šivanje i tapaciranje, frizerstvo i manikura.

O dugogodišnjoj saradnji “Medice” Zenica i Sportsko-rekreativnog centra Ajdinovići, kao društveno-odgovornog preduzeća, menadžer Džanin Džakmić istakao je:

-Drago mi je da smo dio ove priče jer ovim sajmom rukotvorina žena, korisnica “Medice” Zenica, su nam svojim primjerom pokazale kako se žene bore i doprinose kvalitenijem životu. SRCA će uvijek podržati ovakve aktivnosti.

Prepoznali smo važnost da žene nešto konkretno rade, jer kroz svoj rad i kreairanje i izradu ručnih radova, one lakše imenuju i svoje emocije, rekla je direktorica “Medice” Zenica, Dr. sci. Sabiha Husić.

Nakon obuka, žene mogu izložiti svoje unikatne rukotvorine u Osnaženom čudotvornom kutku u Zenici, koji je otvoren 2018. godine, a iste “Medica” pokušava učiniti dostupnim kroz različte javne događaje, sajmove kao i podršku društveno-odgovornih preduzeća kao što je Sportsko-rekreativni centar Ajdinovići. To je jedan je od načina kroz koji se nastoji pomoći ženama da dođu do kvalitetnijeg života.

-Bitnost okupacione terapije su prvenstveno prepoznale ženske nevladine organizacije sa dugogodišnjim iskustvom jer su uvidjele da kada žena ne može imenovati sve ono što je preživjela, da kroz okupacionu terapiju usmjeri svoje misli da nešto uradi, proizvede, i na taj način počinje da prepoznaje svoju snagu i vraća samopouzdanje. Stoga je jako važno podržati okupacionu terapiju koja se realizira skoro tri decenije za najosjetljivije kategorije, žene i djecu žrtve traume i nasilja u okvoriu “Medice” Zenica” dodala je direktorica Dr. sci. Sabiha Husić.

Rukotvorine nastaju vrijednim radom, trudom i zalaganjem žena, govori Hava Brandić koja već 25 godina radi kao instruktorica u edukativnom centru u “Medici” i prenosi znanja na žene.

-Kada prenesem znanje na druge, a ta osoba kasnije uspije, onda je to poseban osjećaj radosti, kazala je Brandić.

“Medica” Zenica nastavlja pružati stručnu i materijalnu podršku ženama kako u Zeničko-dobojskom kantonu, tako i u Bosni i Hercegovini.

Heda Pepić iz Olova, jedna je od mnogih koja se odlučila da podrži okupacionu terapiju, -Volim i cijenim ručni rad svake žene, jer kada žena radi, ona u to unosi sebe.

Više informacija o ovoj organizaciji pogledajte na njihovoj stranici na poveznici ispod;

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button