AktuelnoVijesti iz ZDKZdravlje

KRIZNI ŠTAB ZDK PREDLOŽIO DONOŠENJE NOVIH RESTRIKTIVNIH MJERA

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu i dalje nepovoljna, uprkos činjenici da se posljednjih dana bilježi blagi pad broja novooboljelih i umrlih od virusa Covid-19.

– To nikako ne smije da bude razlog za opuštanje i nepoštivanje mjera Vlade ZDK-a, jer je priliv pacijenata sa teškom kliničkom slikom u zdravstvene ustanove i dalje veliki, a slaba karika bolnica je nedostatak stručnog osoblja – rekao je Jupić nakon današnje sjednice Kriznog štaba.

Krizni štab je, uz informaciju o epidemiološkoj situaciji, usvojio set novih protivpandemijskih mjera koje će predložiti Vladi ZDK-a, a pored ostalog, predviđaju zabranu izvođenja vanškolskih aktivnosti, zabranu rada igraonica, kladionica, usluživanja nargila, kao i niz drugih mjera koje su do sada bile fakultativne. Naredba o zabrani rada vrtića ostaje na snazi dok vrtići ne ispune uslove koje su utvrdili stručnjaci Instituta za sigurnost hrane u Zenici (INZ).

– Mislim da naredbe i preporuke Vlade daju rezultate, da su donesene pravovremeno i da je zaravnjivanje krivulje broja oboljelih i preminulih pozitivan pokazatelj koji treba rezultirati postepenim izlaskom iz trećeg vala pandemije – rekao je Jupić.

Najavio je donošenje naredbe kojom će privatne zdravstvene ustanove biti obavezane da nadležnim javnim službama prijavljuju nove potvrđene slučajeve zaraze.

Kada je u pitanju vakcinacija, Jupić je rekao da se distribucija vakcina vrši bez poteškoća, u skladu sa planom imunizacije donesenim na nivou FBiH, i to vakcinama Pfizer i AstraZeneca koje su dostupne u EU, te da su u toku pripreme za osiguravanje hladnog lanca za prihvat vakcina Sputnjik-X.

Prema podacima INZ-a, u ZDK-u je od 24. do 28. marta zabilježen 181 novi slučaj zaraze. U Kantonalnoj bolnici Zenica nalazi se 139 pacijenata, od kojih su dva na respiratornoj podršci. U protekla 24 sata u ovoj ustanovi preminulo je 8 osoba. U Općoj bolnici Tešanj smješteno je 55 kovid-pozitivnih, a preminule su dvije osobe.

zdk.ba

Direktor KBZ-a prof.dr.sc. Rasim Skomorac rekao je da su bolnički kapaciteti još uvijek izloženi snažnom pritisku, jer iz pojedinih domova zdravlja i dalje pristižu teški pacijenti koji nisu prošli nikakvu dijagnostičku obradu prije dolaska u bolnicu, posebno u popodnevnim satima i u dane vikenda, što značajno opterećuje ionako opterećen zdravstveni kadar.

– Nadam se da će u svim domovima zdravlja angažirati svoje dodatne snage da nam se ove stvari ubuduće ne dešavaju, da nas rasterete poslova koji se mogu obavljati u domovima zdravlja da se ne obavljaju u bolnici – rekao je Skomorac.

Naveo je da je u prvoj fazi vakcionom “Astra Zeneca” vakcinisano 600 zaposlenih u KBZ-u te da se sada očekuje određena količna vakcina “Pfizer” i “Astra Zeneca”. Naglasio je da će bolnica završiti vakcinaciju i revakcinaciju svojih radnika koji su se izjasnili da žele biti vakcinisani, a nakon toga vakcinacija će se vršiti u nadležnim domovima zdravlja.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button