AktuelnoMjesne zajedniceOpćenito

Apel mještana povratničkih sela Nevačka ,Rubinići i Kape za sanaciju puta

Apel nadležnim vlastima od mještana sela Nevačka, Rubinići i Kape da se popravi putna komunikacija , između tih sela i opštine Olovo ne dolazi prvi put.Već godinama je ova putna komunikacija tačnije regionalni put R467 Olovo – Han Pijesak u katastrofalnom stanju što se samo djelimično vidi na fotografijama koje šalje Armin Imamović iz Nevačke.

-Svakodnevno putujem ovom dionicom,vozim svaki dan oca na radioterapije u Tuzlu,zbog situacije sa korona virusom nije moguće da leži u bolnici jer postoji rizik od zaraze.

Ukupno dužina oko 6.km makadamskog puta kojeg bi bilo potrebno popraviti je i ukupna dužina makadama koji je od početka do kraja u katastrofalnom stanju,kaže Armin.

Nevačka

Ovdje su tri sela u pitanju Nevačka,Rubinići i Kape u kojima trenutno živi oko 100 stanovnika a koja pripadaju opštini Han Pijesak,ali je granica između opština Olovo i Han Pijesak nedaleko od sela.Na dijelu opštine Olovo se nalazi oko 5.km makadamskog puta dok je na Han Pijesačkoj oko 1.km.

-Slali smo upite na email opštine Han Pijesak i zamolili za odgovor međutim niko ništa,ovo je nešto kao tampon zona.Opština Han Pijesak ne brine o tome godinama ,nisu kamenčic jedan nasuli pretpostavljam jer je ovo Bošnjačko selo na granici sa Federacijom.Iako se ne nalazi na olovskoj teritoriji, od olovske strane put poprave ponekad s vremena na vrijeme,jednom ili dva puta godišnje,kaže Armin.

Armin Imamović

Kako nam je u razgovoru za Radio Olovo i portal kazao Armin ,on se vratio iz Njemačke da brine o bolesnom ocu.

Morao je otići u potrazi za poslom kao i brojni drugi mladi ljudi iz ovih sela.

– Nadam se da će ovi naši vapaji uroditi plodom,jer svi naši pokušaji su do sada bezuspješni,ne samo radi mene,nego zbog ovog napaćenog naroda ovdje,koji je pretežno stariji i penzioneri,kojima je neophodna putna komunikacija jer najteže je bolesnima stići do bolnice, pogotovo ako moraju putovati svakodnevno kao moj otac.

Do prošle godine od Olova do Nevačke je saobraćao školski autobus ali je i ova autobuska linija ukinuta jer je ovaj kraj ostao i bez mlade populacije.

Vjerujemo da će se uskoro iznaći rješenje za ne mali broj stanovnika ovih povratničkih sela koji su prepušteni sami sebi ,za čije probleme niko do sada nije brinuo a sada u vrijeme pandemije pogotovo.

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button