AktuelnoCentar za kulturuKulturaOlovoRadio Olovo

IN MEMORIAM KOLEGI I PRIJATELJU AZEMU SELIMOVIĆU

  Sa ovog prolaznog svijeta u vječnost otišao je Azem Selimović. Sa njim i dio ovog projekta što treću deceniju istrajava i opstaje kao olovski prozor u svijet, a nosi ime Radio Olovo. Sa još nekoliko entuzijasta uoči i početkom rata pokrenuo je eksperimentalni radijski program koristeći, njemu svojstvenom sposobnošću za improvizaciju, izrađenu predajničku i emisionu opremu.

  Potpunu medijsku blokadu  s početka rata razbijao je snimajući, u susjednom Kladnju, TV dnevnik državne televizije, koji je potom odgođeno emitovao sa predajnika iznad Bukov Dola.

Tokom agresije na Olovo i BiH Azem je bio dio tima ratne Olovske televizije.Zahvaljujući znanju i umijeću za improvizaciju program OTV-a nakon snimanja u studiju ,emitovan je direktno sa predajnika Gaj.

Iako je jedno vrijeme radio i kao ratni olovski reporter, njegova ljubav prema radioamaterizmu najznačajnije je obilježila njegov ratni angažman.

Olovski radioamateri, čiji je Azem bio osnivač, dugo su bili jedina zvanična vojna i civilna veza sa Sarajevom i ostalim odsječenim područjima, veza kojom su se iz Olova slali ratni novinarski i drugi izvještaji. Uz sve to radioamateri su, u svojoj humanoj ulozi,  spojili na hiljade pokidanih porodićnih i drugih veza.   U vrijeme poslijeratnog zvaničnog uspostavljanja Radio Olova 1998.godine, iako je bio uposlenik odjela Ministarstva odbrane u Olovu, Azem se priključuje našoj prvoj postavi. Osim tehničke podrške u smislu uspostavljanja i održavanja opreme, nekoliko godina Azem Selimović bio je urednik noćnog programa našeg radija gdje je, na sebi svojstven način, ostavio još jedan neizbrisiv trag u ljudskim srcima.

  Sa Azemom, bez sumnje, odlazi i dio nas, ali i dio ovog grada čijem je ljepšem licu,  dušom, tijelom i djelom pripadao i doprinosio.

  Neka ti je vječni rahmet, Kele naš!   

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button