AktuelnoVijesti iz ZDKZdravlje

DELEGACIJA VLADE ZDK POSJETILA INZ: MEDIJSKI RADNICI OPRAVDANO MEĐU PRIORITETIMA ZA VAKCINU PROTIV KORONA VIRUSA

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerom Mirnesom Bašićem i ministrom zdravstva dr. Adnanom Jupićem posjetila je Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici. U Institutu je danas obavljena vakcinacija novinara i radnici medija sa sjedištem u Zenici, dok će novinari iz drugih općina biti vakcinisani u lokalnim domovima zdravlja.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona prvi je u Federaciji BiH uvrstio medijske radnike u priroritete za vakcinaciju.

Jupić je rekao je da ova odluka nije donesena kako bi se dodvorili medijima, nego zato što su novinari vrlo eksponirani u pandemiji, kao i zdravstveni radnici. On navodi da je u pojedinim medijima COVID-19 prebolovalo i do 70-80 posto uposlenih, što ukazuje na izloženost pendemiji. Istovremeno, mediji su dali značajan doprinos informisanju i animiranju građanstva, da se pridržavaju epidemioloških mjera.

– Smatram da je apsolutno opravdano i stručno utemeljeno da novinari budu jedna od prioritetnih kategorija za vakcinaciju – rekao je Jupić.

Premijer Bašić pohvalio je Krizni štab i INZ što su ispoštovali sve preporuke federalnog nivoa vezane za vakcinaciju i što je ZDK prvi kanton koji je vakcinisao medijske radnike, što mnogi kantoni nisu uopće planirali.

Naglasio je da INZ ima jednu od ključnih uloga u borbi protiv pandemije, kao i procesu imunizacije stanovništva protiv virusa Covid-19.

– INZ je jedinstven primjer u BiH i regionu sa svojim opisom poslova i svojim aktivnostima, a u velikoj mjeri je doprinio borbi protiv pandemije. Vlada će nastaviti podržavati INZ kroz razne poticaje iz resora zdravstva i poljoprivrede, kao što smo to činili i do sada – rekao je Bašić.

Direktor INZ-a dr. Senad Huseinagić zahvalio je na posjeti premijeru Bašiću i ministru Jupiću, kao i ministru za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsadu Hadžiću, navodeći da je INZ pokazao da raspolaže kapacitetima za borbu protiv pandemije korona virusa.

Dodao je da su se mjere i metodologije nošenja sa pandemijom koje je predlagao INZ pokazale vrlo uspješnim, a dio mjera implementiran je i na nivou FBiH. U cijelom tom procesu, naglasio je Huseinagić, bila je važna podrška Kriznog štaba i Vlade ZDK-a, koja je poštovala riječ struke.

– To je nama veliko priznanje da Vlada uvažava i vjeruje našoj struci, ali i podstrek našoj struci da mogu i dalje istrajavati na takvom pristupu. Jedan od tih stručnih pristupa koji neki pokušavaju osporavati je i odluka da u prioritetnu grupu svrstamo i medijske radnike, kao i druge profesije koje su već uvrštene ili će tek biti uvrštene među prioritete – rekao je Huseinagić.

Ministar zdravstva Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu još uvijek nepovoljna, ali da se postepeno poboljšavaju svi epidemiološki parametri, zbog čega će Krizni štab već ove sedmice predložiti Vladi dodatno ublažavanje epidemioloških mjera.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button