AktuelnoVijesti iz ZDK

OZVANIČEN POČETAK REALIZACIJE PROJEKTA ENERGETSKE EFIKASNOSTI U ŠKOLAMA U ZDK

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić posjetio je danas OŠ „Kulin Ban“ Visoko gdje je ozvaničio početak realizacije projekta Energetske efikasnosti u školama u ovom kantonu vrijednog 11 miliona maraka.

OŠ „Kulin Ban“ jedna od 30 škola koje će biti obuhvaćene ovim kapitalnim projektom, koji se finansira iz kredita Svjetske banke.

zdk.ba

– Prvi radovi se očekuju početkom jula, a planirano je da do 1. oktobra bude završeno 20 školskih objekata. Ostalih deset će krenuti u realizaciju tokom ljeta naredne godine. Cilj projekta je ušteda energije, unapređenje uslova za izvođenje nastave te smanjenje zagađenja – rekao je Kozlić nakon obilaska školske zgrade s ministrom unutrašnjih poslova Dariom Pekićem i saradnicima te predstavnicima Grada Visoko.

OŠ “Kulin Ban” danas slavi 140. rođendan, a školska zgrada izgrađena 1910. godine jedna je od najstarijih škola u BiH. U rekonstrukciju i obnovu fasade, zamjenu stolarije, uređenje stropova, kotlovnice i konverzija grijanja sa lož ulja na plin, te zamjenu rasvjete bit će uloženo 450.000 KM.

zdk.ba

Direktorica Azra Žolja zahvalila je Vladi i nadležnom ministarstvu što su prepoznali potrebe i uvrstili OŠ “Kulin Ban” među škole koje će biti obuhvaćene projektom rekonstrukcije.

Predsjednik Školskog odbora Dževad Fejzić rekao je da je projekat veoma značajan za učenike i nastavnike jer će doprinijeti poboljšanju kvaliteta nastavnog procesa.

zdk.ba

Naveo je da su u prethodnim godinama realizirani brojni projekti u školi, koje su podržali Vlada ZDK, Grad Visoko i privrednici, a jedan od važnijih je i ugradnja videonadzora čime je značajno unaprijeđena sigurnost u ovoj gradskoj školi.

Na području grada Visoko planirana je i rekonstrukcija OŠ “Safvet beg Bašagić” vrijedna 410.000 KM i OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre u vrijednosti 350.000 KM, tako da će u rekonstukciju ove tri škole biti investirano oko 1,5 miliona KM.

Pored toga, u toku je opremanje školske sportske dvorane u Poriječanima i PŠ Mula Mustafa Bašeskija, a planirana je i izgradnja nove zgrade PŠ Alija Nametak u Goduši.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button