AktuelnoKulturaVijesti iz BiH

Obilježavanje 78. godišnjice od slavne Bitke na Sutjesci

U subotu, 12. juna 2021. godine u Dolini heroja na Tjentištu sa početkom u 12,00 sati, u organizaciji Saveza antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine, okupiće se brojni antifašisti iz BiH, ali i iz zemalja nastalih raspadom Jugoslavije, kako bi obilježili 78. godišnjicu od slavne Bitke na Sutjesci.

Bitka na Sutjesci, ili “Operacija Schwarz” (naziv koji su toj protupartizanskoj akciji nadjenuli njemački komandanti koji su je pokrenuli) od 15. maja do 16. juna 1943. bila je zajednički napad Sila osovine koji je za cilj imao uništenje jugoslavenskih partizanskih jedinica u blizini Sutjeske u jugoistočnoj Bosni. Makar su u uzastopnim bitkama na Neretvi i na Sutjesci snage glavnine NOVJ pretrpjele izrazito teške gubitke, one su ipak opstale te su se u kasnijem tijeku Drugog svjetskog rata obilježenom kapitulacijom Italije i postupnim potiskivanjem njemačkih snaga na svim frontovima, one uspjele obnoviti i naposljetku zagospodariti područjem Jugoslavije.

Partizanske snage su pred bitku brojale 22.148 boraca (19.265 muškaraca i 2.883 žene). Operativna grupa brojila je oko 18.000 boraca, a u mjesec dana bitke poginula su 7.543 partizana (6.946 muškaraca i 597 žena). Čak i ne uračunavši lakša i teška ranjavanja, postrojbe NOVJ su pretrpjele izrazito teške gubitke: nijedna divizija NOVJ koja je sudjelovala u toj bitki nije zabilježila manje od 30% poginulih, a 7. banijska divizija NOVJ je imala čak 52,96% ubijenih boraca. U teškim borbama, poginulo je i 514 vojnika iz sastava njemačkih i snaga NDH.

Međutim su sve postrojbe NOVJ uspjele izaći iz obruča njemačkih snaga, sačuvati svoj integritet i nastaviti sudjelovati u ratu. Kako se baš tijekom Bitke na Sutjesci Glavnom štabu NOVJ pridružila britanska vojna misija, mogla je ona izvijestiti o krajnjoj odlučnosti s kojom su partizanske jedinice pokazale u borbi, što je partizanima u nastavku rata priskrbilo presudno važnu vojnu pomoć zapadnih Saveznika.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja odvija se u

 specifičnim uslovima zbog pandemije koja je pogodila

 cijeli svijet i umnogome reducirala prvobitne planove,

 ali nije reducirala želju antifašista da se i ove godine

  kao i svih proteklih godina okupe u Dolini heroja, na

 tom svetom mjestu i odaju dužnu poštu herojima

 Sutjeske.

Drug Tito je 4.jula.1978.godine na Tjentištu rekao:

 ¸¸Bitka na Sutjesci je najslavnija epopeja našeg

 narodnooslobodilačkog rata, epopeja koja će trajno

 živjeti neugasivim sjajem¸¸

Osnovna poruka antifašista sa ovog okupljanja biti će da

 se svi moramo inspirisati herojstvom, moralom,

 ljubavlju prema domovini, jedinstvom svih, te idejom

 slobode koje su nosili Titovi partizani, te tako nadahnuti

 odlučno ući u borbu protiv svih onih koji

ugrođavaju našu sadašnjost i budućnost. Gradimo

 budućnost inspirisani herojskom prošlošću.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button