AktuelnoOpćenitoVijesti iz regije i svijeta

Novinska agencija Anadolija -U gradu Olovu u zastoju izgradnja Ahi Evran Kiršehir džamije!

Općina Kiršehir je u bosanskom gradu Olovu započela izgradnju Ahi Evran Veli Kiršehir džamiju  2017. godine, ali već dvije godine izgradnja je u zastoju i čeka se pomoć za dovršetak radova.

Fondacija Türkiye Diyanet Vakufa (TDV) s ciljem izgradnje gradske džamije u Olovu upućuje apel za nastavak započetih radova.

U razgovoru za novinsku agenciju Anadolija glavni imam MIZ Olovo Esad ef. Pepić, govorio je o aktivnostima na ovom projektu, o počecima, toku i trenutačnom zastoju izgradnje ove džamije.

“Džamija nosi ime po poznatom alimu Ahi Evran Veli i projekat je gradskog grada Kiršehira. Ahi Evran Veli je osnivač zanatskog brastva nastalog na principima kvalitete reda, poštenog poslovanja, istinskog brastva iuzajamnog pomaganja”

Pepić je istakao da je Ahi Evran Veli Kiršehir džamija jedina gradska džamija te da je već dvije godine nastao zastoj zbog nekoliko okolnosti, te je nastavio:

“U Turskoj su održani lokalni izbori 30 mart 2019 godine, na kojim su nakon 10 godina obavljanja načelničke pozicije došlo do promjene. U prethodnom period Olovo se bratimilo sa Kiršehirom (2013.) a kasnije i potpisalo protokol o izgradnji džamijskog kompleksa. Nažalost, nakon promjene vlasti AK, na vlast dolazi CHP partija koja zbog finansijskih problema odustaje od ovog projekta. Pokušali smo u razgovorima sa predstavnicima nove općinske administracije nastaviti ovaj projekat, ali nismo naišli na pomoć.

“Za naš grad ova džamija je veoma važna”Pepić, je u nastavku govorio o mogućnostima i potrebi nastavku izgradnje,te je istakao: “Odužila se izgradnja kompleksa, koji je veoma potreban i važan našoj zajednici u gradu. Ovo je projekat kojeg su sanjale prethodne generacije, a ova s nestrpljenjem očekuje završetak i stavljanje u funkciju”.

Govoreći o nadi da će doći do nastavka ovog projekta nastavio je: “Jedan odmuslimanskih lider u svijetu i nada muslimana svijeta Predsjednik Redžep Tayyip Erdoğan često ističe ‘ da su naša srca uz našu braću Bosne (djeca Fatiha), te očekojemo da ova izjava obaveže Tursku za nastavak i dovršetak našeg projekta.”

Pepić je zamolio da se pruži pomoć ovom projektu te je kazao: “Džamija je urađena na pola. Urađeni su vanjski radovi, ali se unutrašnjost nije nimalo uradila. Ovo je za nas veoma važna i potrebna džamija. Ona je nagrada olovskom čovjeku za njegovo dobro.

U Olovu uz staru džamiju na brdu, nalaze se i dvije crkve, govori Pepic, te nastavlja:  “Uistinu za naše gradsko jezgro ova džamija je od iznimne važnosti. Ona je naša potreba. Ova godina je od strane UNESCO-a proglašena godinom Ahi Evran Velije, a isto je uradio i Predjednik Erdoğan, koji je 2021. godinu proglasio godinom Ahi Evran. Zato je veoma važno da se u ovoj godini završi ova džamija, te molim Vašu javnost da budemo na nivou zadatka i završimo ovu džamiju u ovoj godini.

Olovo je grad dobra i hrabrosti

O Olovu Pepić nam je kazao: “kuršun znači olovo, a Olovo kao metal je teško, a Olovo je po dobru teško. U gradu živi oko 12 hiljada stanovnika.

”U zadnjoj agrasiji na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995 srpske snage su jednu trećinu općine Olovo porušili, mnoga osmanska znamenja uništili, ali su ovdje hrabri olovljaci očuvali duh toleranicije i suživota. Očuvane su crkve pod kontrolom Armije BiH, a muslimanske džamije su sve bile porušene. Čuvati tuđe dok se tvoje ruši mogu samo hrabri i plemeniti, kakav je olovski dobri čovjek.

Pepić, je nastavio govoriti o vrijednostima olovskog čovjeka te nastavlja:

“Važnost Olova je u dobroti njegovih stanovnika, ljudskosti, pomaganju i pleminitosti. Olovo je grad hrabrosti i dobra.” 

Pepić nam je rekao da od 16. stoljeća osjeća se prisustvo islamske kulture i tredicije u ovim krajevima. Na području Olova danas imamo 24 džamije 14 mesdžida jednu  Nakšibendijsku tekiju i dvije crkve. Imamo 21. Dovište. Na malom prostoru i sa malo stanovnika mnogo govori o velikoj olovskoj dobroti”.

Na  1520 metara kvadratnih gradi se džamija i administrativna zgrada u osmanskom stilu. Kompleks je obrazovnog sadržaja (mektebske učionice,kancelarije, saloni, musafirhana, biblioteka sa čitaonicom), džamija ima kapacite za 400 osoba za klanjanje a udvorištu je planirana izgradnja i šedrvana. Važno je da ova ljepotica koja već sada krasi ljepotu olovskog grada, zablista još ljepšim obliku nakon završetka.

Tekst sa turskog preveo Esad ef.Pepić.

Originalan tekst je na linku ispod;

https://www.star.com.tr/guncel/turkiyeden-yardim-istediler-cami-yapimini-tamamlayin-haber-1637400/?fbclid=IwAR3KuFuONwXAUS7338blby3XHj9Al8Wgdwgktrz1QBC1jDlGz8NYHOGLraA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button