AktuelnoHistorijaKulturaNGO i udruženjaOlovo

Mještani MZ Čuništa posjetili ratne linije odbrane Olova

Mještani sela Čuništa, Vukotića i Mahale u nedelju 15. augusta posjetili su ratne linije odbrane u zoni odgovornosti 2. brdskog bataljona u rejonu Kruševa (Ostojina kuća) i Bakića (Lipa, Kruška i Gaj) odnosno linija odbrane koje su u periodu 1992.-1995. godine čuvali borci Armije R BiH iz Mjesne zajednice Čuništa.

Amir Višća bivši borac i komandir 3.brdske čete 2.brdskog bataljona 1.Slavne olovske brigade Armije R BiH, je začetnik ideje i organizator obilaska linija odbrane zajedno sa svojim prijateljima saborcima.

-Na Kruševu smo posjetili spomenik šehidima 1. Samostalnog sokolačkog bataljona. Na kotama su održani historijski časovi od strane direktnih učesnika borbi. Sjetili smo se naših najboljih sinova koji su dali svoje živote za našu slobodu.To je zadaća svih nas učesnika odbrane.Generacije rođene u toku i nakon agresije moraju znati kako se branila i odbranila BiH.Hvala svima koji su se pridružili i posjetili jedan dio linija odbrane gdje su naši borci iz Čuništa,Vukotića i Mahale svakodnevno branili naš grad od agresora,kaže Amir koji bio jedan od saradnika rahmetli komandanta Senahida Bolića Bole.

Pored Amira inicijativu su podržali njegovi saborci i komšije Hazim i Adin Višća ,dok se njihovom pozivu odzavao veliki broj mještana,među kojima je bilo najviše mladih što je i bio cilj posjete ratnoj liniji odbrane. Brojni rovovi i bajte su danas zatrpani zemljom i kamnjem , zarasli u šumu baš kao i brojna sjećanja koja su zauvijek otišla sa borcima kojih više nema među nama.Upravo iz tog razloga je kaže Amir i potekla ideja da se bar nakon skoro 30 godina otme od zaborava istina o stradanjima i herojskim podvizima naših saboraca.

Nadamo se da ovo neće biti prva i posljednja inicijativa direktnih sudionika odbrane Olova,koji su spremni da ispričaju pravu istinu i povedu mlade naraštaje na mjesta kojih se često nerado ali s ponosom sjećaju.

Ovdje na našem podcastu možete poslušati cijeli razgovor sa Amirom ;

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button