AktuelnoOlovo

OLOVO DO SADA BEZ OZBILJNIJIH POŽARA

Iako prostor općine Olovo, zbog 2/3 teritorije pokrivene šumama, predstavlja područje povećanog rizika od požara, ove godine nisu zabilježeni požari većih razmjera. Ta činjenica posebno dobija na značaju u vrijeme koje karakteriše dugi sušni period i ekstremno visoke temperature s kojim se suočavamo ove godine.

U općinskoj Službi CZ, gdje smo jutros u razgovoru sa Kemalom Hodžićem govorili o aktuelnoj situaciji po ovom pitanju, zahvalni su našim građanima koji su u ovom kriznom periodu pokazali visok stepen odgovornosti i discipline.

– Svi slučajevi ove godine mogli bi se podvesti pod incidente koji nisu prevazišli granice naših vlastitih mogućnosti i kapaciteta. Svi su poput požara na Bakićima, gdje je mašina koja radi na održavanju puta prilikom čišćenja bankina proizvela varnicu od koje se zapalila trava a potom i šuma, brzo stavljeni pod kontrolu I ugašeni. Apelujemo na naše stanovništvo da svojim oprezom i disciplinom I dalje budu najvažniji partner u održanju povoljne situacije na ovom polju – kazao je između ostalog Hodžić.

Kada su u pitanju kapaciteti i tehničke mogućnosti koje ima naša vatrogasna služba kazali su nam da naša vatrogasna jedinica posjeduje dva vatrogasna vozila, jedno manje sa zapreminom od 3,5 m3 vode , za brze i manje intervencije, te Unimog vatrogasno vozilo . Tu je i namjenski terenski džip za obilazak i brzi prevoz do požarišta i drugih mjesta nesreće.Osim članova profesionalne vatrogasne jedinice na raspolaganju je i 11 vatrogasaca DVD Olovo, a ŠPD ZDK ima zasebnu protiv požarnu službu i ljudstvo za gašenje požara na šumskom području.

Zahvaljujući povoljnoj i stabilnoj požarnoj situaciji naše vatrogasno vozilo i vatrogasci danas su radili na pranju i osvježavanju naših ulica, što smo zabilježili objektivima naše kamere.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button