AktuelnoEkologijaOlovoSportTurizam

Planinari PD “Smolin”ekipu američke ambasade proveli kroz Ponjeračku pećinu

Olovo je jedan od bh gradova koji se može pohvaliti  brojnim prirodnim ljepotama kojima je bogato nadaren.Prije svega poznato je da veliki dio naše općine leži na termalnim izvorima vode,kroz njenu teritoriju slijevaju se tri rijeke Bioštica,Stupčanica i Krivaja sa pritokom Orljom i drugim manjim riječicama i izvorima čiste vode koji dolaze sa obronaka planina koje je okružuju. Ako želite aktivan odmor uz tople ljekovite termalme izvore,rijeku,na  planini ili sa dozom adrenalina ovdje možete naći sve .

Olovo važi i za jedan od poželjenijih gradova za planinare , ljubitelje prirode i planinarskog turizma.

Već nekoliko godina PD „Smolin“postalo je uspješan vodič za brojne ekipe i turiste željne avanture .

Nedavno su  ugostili grupu entuzijasta i avanturista iz americke ambasade.

Kako nam je kazao Emir Ećo  član PD „Smolin“  goste su vodili kroz Ponjeračku pećinu i penjanje na penjalištu Memagić stijena .Gosti su oduševljeni Ponjeračkom pećinom koja je pravi mamac za sve koji žele da osjete ljepotu i snagu prirode ,te da iskuse svoje granice i spremnost da se suoče s njom.

-Ove godine tzv.Cave runner poseban je po povezanosti sa Green Team-om Ambasade tako da smo cijelim putem naše avanture prikupljali smeće iz potoka, riječnog kanjona, suhog korita rijeke i pećine.Prikupili smo 6 vreća smeća i raznog plastičnog materijala, plastične boce, limenki, cipele i šta sve ne,kaže Emir.

Oni koji zbog uživanja u ljepotama prirode dolaze u prirodu obično ne ostavljaju smeće iza sebe ,dok ovi drugi uvijek  iznenade svojim primitivnim ponašanjem koje narušava prirodni ambijent u koji kad tad svi ponekad poželimo da pobjegnemo.

Radio Olovo/A.M,foto i info E.E

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button