AktuelnoObrazovanjeOlovoZdravlje

Škole u ZDK dobile nove upute, u učionice ulazi manje od polovine vakcinisanog osoblja i nastavnika

Školarci U Federaciji BiH zvanično nastavu počinju danas (srijeda, 1. septembar), i to u u školskim klupama, nakon višemjesečnog pohađanja online ili kombinovane nastave u terminima i grupama, zbog aktuelne pandemije COVID-19.

Precizna uputstva školama

Obzirom da epidemiološka situacija tokom jula i avgusta u BiH bilježi trend pogoršanja, neophodno je da se u školama i kasnije, na fakultetima ozbiljni provedu sve epidemiološke mjere.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je, od početka pandemija, bio na usluzi rukovodnom i nastavnom osoblju u vrtićima, školama i na fakultetima u ZDK, ali i drugim dijelovima BIH, kroz izradu i implementaciju niza mjera prevencije i zaštite.

– Početkom ove sedmice školama smo uputili Izmjene i dopune Procedure za rad odgojno-obrazovnih ustanova – vodič za unapređenje biosigurnosti u kontekstu COVID-19. Prethodne verzije ovih dokumenata bile su sačinjene na osnovu aktuelnog epidemiološkog stanja tokom avgusta prošle i januara ove godine. Novi dokumenti su faktički sumiranje svih dosadašnjih mjera kroz jedan dokument, ističe Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu INZ.

Školama je dostavljeno i “Uputstvo za komunikaciju i protokol postupanja u kontekstu “škole i COVID-19” u kojem su navedeni i dežurni kontakt telefoni, te drugi vidovi pomoći za sigurnu organizaciju nastave. Svi dokumenti su dostupni na OVOM LINKU. ( https://we.tl/t-EvTGvQSYDd )

Prema podacima koje je iz obrazovnih ustanova prikupio Institut, do kraja avgusta u dvanaest općina i gradova ZDK je prvom ili s obje doze vakcinisano 43 posto nastavnika i obrazovnog osoblja u osnovnim i srednjim školama, dok to po izjavama u anketi ovih dana namjerava učiniti još sedam posto od ukupno 4.566 zaposlene osobe u obrazovanju.

Ono što svakako zabrinjava jeste da gotovo polovina (49,6 posto) osoba, i to 1.571 u osnovnim i 696 u srednjim školama nije vakcinisano, niti je najavilo da će to uskoro učiniti.

Najviše vakcinisanih u Varešu, najmanje u Doboj Jugu

Najviše vakcinisanih je, kako se moglo i očekivati, u sredinama gdje COVID-19 odnio proporcionalno najviše života, odnosno gdje su posljedice u građanstvu bila najteže.

Tako je ispod ili oko trećine nevakcinisanih preostalo u Varešu, Olovu, Brezi, Maglaju. Najmanje prijavljenih i vakcinisanih je u školama u Doboj Jugu i Žepču, a više od polovine ih je i u Zenici, Tešnju i Zavidovićima.

U INZ-u napominju da su prvi u BiH u listu prioriteta uvrstili osoblje u obrazovnim ustanovama, te da je omogućeno vakcinisanje učitelja, nastavnika i profesora, ali i cjelokupnog osoblja u obrazovnim ustanovama.

– Svjesni smo da ćemo samo zajedničkim radom i pridržavanjem mjera osigurati da epidemiološka situacija bude takva da nema potrebe za restrikcijama ili vraćanje drugih modela nastave, ističe Hasanica.

Prema informacijama iz zdravstvenih ustanova u BIH, ali i konkretno iz Kantonalne bolnice Zenica, posljednjih mjeseci, a pogotovo posljednja dva mjeseca jedini pacijenti u odjelima intenzivne njege bile su nevakcinisane osobe.

Zato iz INZ-a još jednom pozivaju osoblje i zaposlenike u svim obrazovnim ustanovama, ali i sve ostale građane da se vakcinišu bilo kojom od dostupnih vakcina, jer svi dosadašnji primjeri ukazuju da tokom proljeća i ljeta ove godine nevakcinisane osobe najteže obolijevaju i imaju najopasnije simptome i posljedice po zdravlje.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button