AktuelnoVijesti iz ZDKZdravlje

KRIZNI ŠTAB ZDK PREDLOŽIO PRODUŽENJE MJERA, SVI EPIDEMIOLOŠKI POKAZATELJI IMAJU POVIŠENE VRIJEDNOSTI

Svi pokazatelji epidemiološke situacije u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) u posljednjoj sedmici imaju povišene vrijednosti. Broj novih potvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana je 128, što čini kumulativnu incidencu od 35,6 na 100.000 stanovnika.

– To može ukazivati na očekivani dalji porast broja oboljelih. Ovo posebno iz razloga što broj novooboljelih u nekim drugim kantonima pokazuju prilično visoke vrijednosti – zaključio je danas Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK-a (KŠMZ ZDK).

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ), do 05. septembra ukupno je potvrđeno 14.820 slučajeva Covid-19, a broj aktivnih slučajeva je 156. U zadnjoj posmatranoj sedmici umrle su 2 osobe, a u sedmici prije nje ni jedna. Opterećenje bolničkih kapaciteta je 36 hospitaliziranih krajem ovog perioda. Zbog toga je Krizni štab predložio kantonalnoj Vladi da važeće epidemiološke mjere produži za još 14 dana.

– Stav Kriznog štaba je da se trenutno ne preporučuju restriktivnije mjere, ali ćemo preko MUP-a i inspekcijskih službi poduzeti sve da se postojeće mjere provode. Činjenica je da je došlo do znatnijeg opuštanja naših građana, što je razumljivo, s obzirom da pandemija traje skoro dvije godine i da smo zadnja tri mjeseca imali prilično mirnu situaciju, ali pandemija nije prošla i mislim da je ovo četvrti, završni val i da ćemo zajedničkim naporima sačuvati naše zdravstvene ustanove da pružaju zdravstvene usluge svim pacijentima – rekao je ministar zdravstva i predsjednik KŠMZ ZDK dr. Adnan Jupić.

ZDK je do 05. septembra zaprimio i distribuisao 151.242 doza vakcine, od čega je utrošeno 89.180 doza, odbačeno je 450 doza, a neutrošeno 61.612 doza. Sa dvije doze ukupno je vakcinisano 29.503 građana.

Ministar Jupić naglašava da je stav Svjetske zdravstvene organizacije da je vakcinacija jedini i najbrži izlaz iz pandemije, da nema favorizovanih vakcina, te da je najbolja vakcina “ona do koje možemo trenutno doći”. Naveo je da je većina članova Kriznog štaba primila vakcinu proizvođača Astra Zeneca.

– Neki građani iz ne znam kojih razloga čekaju neku drugu vrstu vakcina i na taj način ugrožavaju svoje i živote najmilijih, a to jednostavno nema bilo kakvog medicinskog utemeljenja. Moramo izbjeći stvaranje animoziteta između vakcinisanih i nevakcinisanih građana te promocijom vakcinacije i stručnim objašnjenjima animirati građane da se vakcinišu – rekao je Jupić.

Smatra da je antivakserski lobi zloupotrijebio nedostatak vakcina, ali da vakcina sada ima dovoljno i da ih građani mogu dobiti na 60 vakcinanih punktova u ovom kantonu.

– Na gotovo svim punktovima rade se “dani otvorenih vrata”, a građani se mogu vakcinisati neradnim danima i u popodnevnim satima. Zdravstveni sektor je sve uradio da se svakom odgovornom građaninu omogući da dobije vakcinu. Na nama je da apelujemo i primjerima ukazujemo na značaj vakcinacije – rekao je Jupić.

Kao primjer je naveo slučaj iz Kantonalne bolnice Zenica gdje je početkom sedmice bilo hospitalizirano 19 pacijenata oboljelih od virusa Covid-19, od kojih niko nije bio vakcinisan. Dva pacijenta na respiratoru i oba smrtna slučaja u proteklih sedam dana također su bili pacijenti koji nisu vakcinisani.

– To je potvrda da vakcinisana osoba nije 100 posto zaštićena, ali da su mnogo manje šanse da će dobiti teži oblik infekcije i da će joj trebati bolničko liječenje – rekao je Jupić, apelujući još jednom na neodlučne građane da se vakcinišu, kako bi se što prije dostigao zadovoljavajući procenat vakcinisanih osoba koji je uslov za sticanje kolektivnog imuniteta.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button