AktuelnoKulturaObrazovanjeOlovoOpćenito

U OKVIRU DANA SVJESNOSTI O BIBLIOTEKAMA

U okviru dana svjesnosti o bibliotekama u petak je naša JU Gradska biblioteka Olovo organizirala simbolično druženje sa svojim najvjernijim i najaktivnijim članovima. Na jednom mjestu okupili su se ljubitelji knjige različitih uzrasta. Govorilo se o značaju knjige, njenoj ulozi u obrazovanjuu mladih, ali i knjizi kao utočištu u ovom depresivnom vremenu. Najaktivnijim članovima gradske biblioteke Olovo dodjeljene su i prigodne zahvalnice.

Ovim se JU Gradska biblioteka Olovo pridružila, odnosno postala jedan od partnera Univerziteta u Sarajevu i Nacionalne biblioteke BiH u projektu Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama. Stoga smo sretni što smo na ovaj dan uspjeli na jednom mjestu okupiti naše najvjernije članove, čiji broj iz dana u dan raste. Posebno sam sretna zbog činjenice da je sve više mladih koji shvataju značaj knjige i koriste njenu snagu – kazala je za naš program Sanela Kaikčija uposlenica biblioteke Olovo i organizator ovog događaja.

-Kao što važi ona: „Ako čovjeku daš ribu, nahranićeš ga za jedan dan; ako ga naučiš da peca, nahranićeš ga za cijeli život“ tako isto bi mogli kazati da čovjeku savjetom možemo pomoći jednokratno, ali ako mu preporucimo knjigu pomogli smo mu trajno.

-Kada sam sretna ja čitam. Kada sam tužna ja čitam. Knjiga je moj stalni pratilac i prijatelj.

-Čitanje knjiga jako je poželjna antidepresivna aktivnost, posebno u ovom vremenu psihološkog pritiska, straha, ograničenja, pa je kao takvu svima preporučujemo…. Ovo su samo neke od izjava učesnika ovog lijepog događaja i susreta ljubitelja pisane riječi.

Svi korisnici Gradske biblioteke Olovo uskoro će imati priliku koristiti novi, ljepši, adekvatniji i moderniji prostor. Naime privodi se kraju opremanje prostorija za biblioteku u novom djelu zgrade Doma kulture. U novi prostor već pristižu i nove police za knjige i oprema u okviru projekta vrijednog preko 40 hiljada KM.

  Direktor JU Gradska biblioteka Olovo Samir Milunić govoreći za naš program izrazio je zahvalnost Općini Olovo i Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport za svesrdnu pomoć u realizaciji ovog najvažnijeg kulturnog projekta u Olovu okviru bibliotečke djelatnosti.

Kompletan tonski prilog poslušajte u novoj epizodi našeg podcasta:

https://open.spotify.com/episode/4YWgIx6dGaX4am2XDPLyq1?si=GdbBO_raQWGJuTBiiTYgrA
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button